Боряна Димитрова: Недоверието в институциите води до "политически клиентелизъм"

Рязък спад в доверието в институциите регистрира последното изследване на "Алфа Рисърч". С изключително ниско доверие се ползват неполитическите институции като съд, прокуратура и полиция. Иначе съотношението между политическите партии се запазва. Прави впечатление, че всяка от основните партии се ползва със значително по-високо доверие от съда и прокуратурата.

от БНТ
09:22, 29.09.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Според Боряна Димитрова има две много важни негативни следствия, когато политическата партия се полза с по-високо доверие, отколкото институцията. По думите й, големият проблем са не конкретните проценти, а обърнатата пирамида на доверието между неполитическите и политически институции. Това показва, че по своебразен начин политическите партии, когато и техният авторитет се утвърждава в противовес на институциите, заражда всички онези проблеми, на които казваме ерозия на доверието към държавността и тогава призивите не са достатъчни.

Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч": Първото негативно следствие е, че това е хранителната среда за явлението "политически клиентелизъм". Обръщате се към партията, защото тя ще ви защити повече. И това са въпроси, по които всеки ден се говори в медиите - политически назначения в администрацията, общини и т.н. Втората негативна страна - хранителната среда за т.нар. "местен феодализъм", защото някой местен "авторитет" може да ви защити повече, отколкото институцията.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лили Иванова - тази вечер специален гост в Панорама
Лили Иванова - тази вечер специален гост в "Панорама"
Новата наредба за установяване на алкохол и наркотици е стъпка в правилна посока
Новата наредба за установяване на алкохол и наркотици е стъпка в правилна посока