НОВИНИ

Боряна Димитрова: Недоверието в институциите води до "политически клиентелизъм"

Рязък спад в доверието в институциите регистрира последното изследване на "Алфа Рисърч". С изключително ниско доверие се ползват неполитическите институции като съд, прокуратура и полиция. Иначе съотношението между политическите партии се запазва. Прави впечатление, че всяка от основните партии се ползва със значително по-високо доверие от съда и прокуратурата.

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 29.09.2017
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Според Боряна Димитрова има две много важни негативни следствия, когато политическата партия се полза с по-високо доверие, отколкото институцията. По думите й, големият проблем са не конкретните проценти, а обърнатата пирамида на доверието между неполитическите и политически институции. Това показва, че по своебразен начин политическите партии, когато и техният авторитет се утвърждава в противовес на институциите, заражда всички онези проблеми, на които казваме ерозия на доверието към държавността и тогава призивите не са достатъчни.

Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч": Първото негативно следствие е, че това е хранителната среда за явлението "политически клиентелизъм". Обръщате се към партията, защото тя ще ви защити повече. И това са въпроси, по които всеки ден се говори в медиите - политически назначения в администрацията, общини и т.н. Втората негативна страна - хранителната среда за т.нар. "местен феодализъм", защото някой местен "авторитет" може да ви защити повече, отколкото институцията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лили Иванова - тази вечер специален гост в Панорама
Лили Иванова - тази вечер специален гост в "Панорама"
Новата наредба за установяване на алкохол и наркотици е стъпка в правилна посока
Новата наредба за установяване на алкохол и наркотици е стъпка в правилна посока