Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Започна Международно биенале на стъклото

За първи път в България беше открито Международно биенале на стъклото. То ще продължи седем дни и ще обхване четири български града - София, Велико Търново, Варна и Белослав. Организатор на събитието и артистичен директор е доц. д-р Константин Вълчев - преподавател в Нов български университет.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
07:04, 29.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

В едно малко градче в Северна Чехия - Железни брод, преди 55 години Зденек Лхотски започва да извайва своите шедьоври от художествено стъкло. И така до днес, когато ни представя малка част от тях, предимно съдове и релефи.

Зденек Лхотски - майстор на художественото стъкло: Донесох от своето ателие малко неща. Това са четири релефа, т. нар. големи съдове - миси. Разработени са с различни видове стъкла и търся различни стилове в тях.

Зденек Лхотски има множество награди. Една от тях е награда на Бавария за дизайн. Неговите творби могат да се видят в Музея за приложни изкуства в Прага, Моравската галерия в Бърно и редица други галерии. В момента призна, че работи върху голям проект за датската кралица - стъклен саркофаг.

Зденек Лхотски - майстор на художественото стъкло: Правя нещо за датската кралица, но тъй като още има ембарго върху информацията мога само да спомена, че го правя, но когато бъде завършено и прието от датчаните, чак тогава мога да разкажа свободно за този проект. Но е голямо, важно нещо за Дания.
;

В "Международното биенале на стъклото" ще се включат артисти от над 30 държави, а общия брой на участниците надвишава 120.

Габриела Тончева - организатор на "Международно биенале на стъклото": През всички тези седем дни всички любители на изкуството и не само любителите, а и професионалистите в областта на стъклото ще могат да видят класически и съвременни примери за работа с художествено стъкло като освен визуално, те ще могат да се докоснат и реално до вълшебството на стъклото чрез творческите работилници, които организираме.

Мащабното събитие ще завърши на 3 октомври с откриването на самостоятелната изложба на двама автори, които са иноватори в работата с художествено стъкло - Станислав Либенски и Ярослава Брихтова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Айфеловата кула посрещна 300-милионния си посетител
Айфеловата кула посрещна 300-милионния си посетител
Румен Радев: Очакваме да няма забавяне в модернизацията на въоръжените сили
Румен Радев: Очакваме да няма забавяне в модернизацията на въоръжените сили