НОВИНИ

Боян Петров поема към нови хималайски върхове

Хималайските Анапурна и Макалу са върховете, които Боян Петров ще се опита да покори в новата си експедиция. До този момент Петров е изкачил 5 осемхилядника, като последния от тях беше връх Манаслу - на 30 септември миналата година. Изкачването на Анапурна и Манаслу е част от проект на Петров 14х8000.

bnt avatar logo
от Волен Филчев, Пламен Тошев
19:43, 09.03.2016
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Връх Анапурна е най-смъртоносният от всички осемхилядници - според статистиката всеки трети, тръгнал към него, не се завръща.

Все пак най-добрият ни алпинист е направил всичко възможно за да ограничи потенциалните рискове.

Анапурна е първият от двата върха, който Петров ще атакува - в събота алпиниста заминава за Катманду, откъдето ще се отправи към базовия лагер. Там той очаква да има група от около 30 души, които също ще рискуват живота си в опит да покорят коварния връх.

Един от останалите ще е българинът - веган Атанас Скатов.

От Анапурна и Макалу Петров се надява да донесе семена от растения, които учените от БАН да изследват за лечебните им свойства.

Петров предвижда изкачването на Анапурна да продължи около месец, а атаката на върха да протече между 10и и 20и април. Ако алпинистът излезе невредим от премеждието, му предстои връщане до Катманду, откъдето да се отправи към петия по височина връх в света - Макалу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва проверка по сигнала за побой над варненци от охранители
Започва проверка по сигнала за побой над варненци от охранители
ТИР се обърна на пътя за Кулата, има жертви
ТИР се обърна на пътя за Кулата, има жертви