НОВИНИ

Бойко Борисов: Краят на ЕС ще е видим, ако Великобритания го напусне

Действително ЕС е на кръстопът, защото ако Великобритания напусне, ще се разклати съюзът, каза пред "Панорама" министър председателят Бойко Борисов.Великобритания е един от донорите на ЕС и има много претенции, но аз не мисля, че ще се постигне консенсус тази нощ на заседанието на лидерите от Европейския съюз.

Невяна Попова
от Невяна Попова
21:57, 19.02.2016
Чете се за: 01:58 мин.
У нас
бойко борисов краят видим великобритания напусне

Премиерът във война с Пеевски?

Не влизам във войни с никого, имал съм винаги принципни позиции, най-важното за мен е да ми е чиста съвестта, да са ясни действията на правителството, искаме всичко да си мине по новия закон за обществените поръчки и мисля, че постъпихме правилно, че ги спряхме, каза Бойко Борисов.

Според него посочването на хора и фирми с пръст не е правилно, защото там работят много хора.

Всяка процедура трябва да е прозрачна, да мине на същия контрол на какъвто са и европейските пари, разбрах се и с Томислав Дончев, коментира още Борисов.

Той открои, че в Брюксел се отчитат нещата, които прави правителството - като разделянето на ВСС, съдиите да избират съдии, главният прокурор да се отчита пред парламента.

Борисов заяви, че инвеститорите са все повече в България и има голям интерес към страната ни по отношение на бизнеса и отбеляза, че в Брюксел са очаровани от борбата с контрабандата, която българското правителство води.

Мониторинговият механизъм за Румъния и България - ще отпадне ли?

Ние сме във всичко по-напред от Румъния и в рамките на половин година ще ги задминем, каза Борисов.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че се надява до края на тази комисия България да излезе от мониторинговия механизъм.

Ще направим всичко възможно, за да станем за пример, бе категоричен премиерът на България.

Жан-Клод Юнкер знае какво прави и имаме пълната подкрепа на Брюксел, добави той.

Предсрочни избори?

Не възнамерявам да се кандидатирам за президент и да предизвиквам предсрочни избори, пак повтори премиерът.

Не обмисляме да отидем на предсрочни избори, дори и вотът на недоверие го показа. Сега трябва стабилност, а не избори, временно правителство, а дори и да има такива, ще затвърдим само позициите на ГЕРБ, каза премиерът Борисов.

Турция против Пеевски и Доган?

Няма официално потвърдена информация дали Пеевски и Доган не могат да влизат в Турция, но всяка страна си има своето право на собствена политика, така че тя решава дали да забранява, или не, отбеляза премиерът.

Той изказа съболезнования на Турция за атентата в Анкара и коментира, че двете страни трябва да работят по темата с миграцията, за да не влизат бежанци в България, а да останат в горещите точки там.

Телена ограда на Европа ли е България?

Да се затворят всички външни граници на ЕС е моята позиция днес, считам, че е пагубно една по една държавите да изграждат граници в сърцевината на Европа, какво ще правим с мигрантите, които прииждат, каза Борисов,

Но с моето предложение не се съгласяват, а то е отвъд оградата да останат мигрантите, не в рамките на ЕС - България или Гърция, защото Чехия, Австрия, Германия не приемат бежанци вече, допълни той.

Ако това не се направи, то след 3 месеца, когато решат да го направят, вече ще е късно, а времето се оправя и натискът на границата се увеличава, отбеляза Борисов.

Орбан или Меркел?

Аз съм с Европейския съюз, бе категоричен Бойко Борисов.

Според него краят на ЕС ще е видим, ако Великобритания го напусне.

Блокадата - ще има ли санкции?

Защитих нашите превозвачи на Съвета, търсим решение, Ципрас обеща, че ще се среща с фермерите, за да се прекрати тази блокада, заяви премиерът.

Поздравявам нашите превозвачи и присъствието на Московски, който ежедневно е на границата при тях, добави той.

КТБ и разсекретяването на доклада?

От американската компания за разследване на източването на КТБ обещаха, че в понеделник ще ни изпратят писмо и ще ни позволят да дадем без съкращения и зачерквания доклада в секретната секция на парламента, където депутатите да го разгледат, а и работим в посока да го качим в електронен вид на сайта на финансовото министерство, отбеляза премиерът.

Надявам се виновните да си понесат последствията, заключи той.


Вижте цялото интервю в "Панорама".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов готов да съди Радан Кънев
Цветан Цветанов готов да съди Радан Кънев
Загуби за туризма в България от блокадите с Гърция
Загуби за туризма в България от блокадите с Гърция