САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Бойко Ноев: Европейската отбрана е третия стълб на бъдещото ядро на ЕС

Наред с еврото и Шенген, европейската отбрана ще бъде третият стълб на бъдещото ядро на Европа и България трябва да участва процесите на нейното обсъждане от самото начало. Това каза в Сутрешния блок на БНТ бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

от БНТ
08:46, 05.02.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Според него въпросът за отбраната на ЕС и мястото на България в ЕС, трябва да се обсъдят сериозно и без партийно разделение. Като най-подходящото място за това ще е Консултативният съвет за национална сигурност.

"Свидетели сме на началото на процеси на обединение от основатели на ЕС като Германия и Франция. Те ще текат не само по линия на еврото и на Шенген, но и по военната интеграция. За България е от ключово значение да участва в тези процеси", посочи Ноев.

Той е убеден, че европейска армия ще има.

Ноев коментира и излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег и последвалото заявление от Русия, че ще разработи нови ракети, които могат да поразяват цели в Европа.

"Тези ракети няма да бъдат използвани. Наивно е да мислим, че руският елит ще стреля среща децата, парите и именията си например в Кушавел", каза Ноев.

Според него, декларациите целят сплашване и разединение в Европа и могат да се приемат като част от хибридната война.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сладко-кисел Брекзит: Как напускането ще засегне германските сладкари?
Сладко-кисел Брекзит: Как напускането ще засегне германските сладкари?
​Бисер Петков: Ще се търси общият знаменател за промените в Кодекса на труда
​Бисер Петков: Ще се търси общият знаменател за промените в Кодекса на труда