НОВИНИ

​Бисер Петков: Ще се търси общият знаменател за промените в Кодекса на труда

Предстои трета поредна среща между работодатели, синдикати и Министерството на труда по отношение на промените в трудовото законодателство. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ социалният министър Бисер Петков. Той обясни, че предложенията за промени в Кодекса на труда са много, но ще се търси общия знаменател.

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 05.02.2019
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Няма да се пише нов Кодекс на труда, а ще се опитаме да го подобрим и да го съобразим с настъпващите промени в практиката, да осъвременим някои от нормите като ще търсим общия знаменател, т.е. теми, които са взаимно приемливи със социалните партньори, обясни социалният министър.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Целта на МТСП е да насърчи социалния диалог като основния елемент на този социален диалог е колективното трудово договаряне, т.е. двете страни да постигат съгласие. В предложенията, които постъпиха има взаимно изключващи се, диаметрално противоположни. На този етап ние ще ги оставим тези въпроси настрана и ще търсим съгласието. Това, което е необходимо от една страна да се запази нивото на защита на трудовите права на работещите българи. От друга страна, да се даде по-голяма гъвкавост, която е съобразена с новите реалности на пазара на труда и която ще направи България конкурентноспособна с другите държави в привличането на работна сила, която ни е необходима.

По отношение на предложението на работодателите за така наречените "нулеви часове", министър Петков обясни, че това са нови отношения за Европа и разговорите по темата продължава.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Това е вид трудов договор, който е доста разпространен във Великобритания и някои други европейски държави. Това е нова атипична форма на заетост, която набира популярност и означава, че работодателят не поема конкретен ангажимент за работно време за осигуряване на заетост, работникът е на разположение и работодателят, когато има нужда, има работа, той го повиква, за да я изпълни и я заплаща. Това е вид трудов договор с ниска степен на ангажираност на работодателя по отношение на осигуряването на съответната заетост като този вид договори са обект на дебати в европейски мащаб. ЕК е предложила една нова директива за прозрачни и предвидими условия на труд, която е във финалната фаза на процеса на приемане.
;

По отношение на извънредния труд и предложението на работодателите той да стане безлимитен, Петков изрази позицията на министерството.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Както знаете, извънредният труд е забранен, има изрична норма в Кодекса на труда, но се допускат изключения при определени обстоятелства, но този извънреден труд е съобразен с определени лимити. Годишният лимит за извънреден труд е 150 часа годишно. Това, за което работодателите настояват е да няма такъв лимит или да бъде съществено увеличен. Изхожда се от дефицита на работна ръка. Това, което ние предлагаме и смятам, че е компромисно решение е да остане това ограничение, но да може чрез колективен трудов договор да се договаря по-висока норма на извънредния труд - 300 часа годишно. Това трябва да става със съгласието на социалните партньори."

92 000 хора с увреждания са подали заявления, както и около 500 000, на които служебно са трансформирани досегашните социални помощи в новата месечна финансова подкрепа. От следващата седмица ще започне изплащането, съобщи още социалният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Ноев: Европейската отбрана е третия стълб на бъдещото ядро на ЕС
Бойко Ноев: Европейската отбрана е третия стълб на бъдещото ядро на ЕС
​Тежка катастрофа край Сандански, има загинал и много пострадали (СНИМКИ)
​Тежка катастрофа край Сандански, има загинал и много пострадали (СНИМКИ)