Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

​Бисер Петков: Ще се търси общият знаменател за промените в Кодекса на труда

Предстои трета поредна среща между работодатели, синдикати и Министерството на труда по отношение на промените в трудовото законодателство. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ социалният министър Бисер Петков. Той обясни, че предложенията за промени в Кодекса на труда са много, но ще се търси общия знаменател.

от БНТ
08:42, 05.02.2019
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

Няма да се пише нов Кодекс на труда, а ще се опитаме да го подобрим и да го съобразим с настъпващите промени в практиката, да осъвременим някои от нормите като ще търсим общия знаменател, т.е. теми, които са взаимно приемливи със социалните партньори, обясни социалният министър.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Целта на МТСП е да насърчи социалния диалог като основния елемент на този социален диалог е колективното трудово договаряне, т.е. двете страни да постигат съгласие. В предложенията, които постъпиха има взаимно изключващи се, диаметрално противоположни. На този етап ние ще ги оставим тези въпроси настрана и ще търсим съгласието. Това, което е необходимо от една страна да се запази нивото на защита на трудовите права на работещите българи. От друга страна, да се даде по-голяма гъвкавост, която е съобразена с новите реалности на пазара на труда и която ще направи България конкурентноспособна с другите държави в привличането на работна сила, която ни е необходима.

По отношение на предложението на работодателите за така наречените "нулеви часове", министър Петков обясни, че това са нови отношения за Европа и разговорите по темата продължава.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Това е вид трудов договор, който е доста разпространен във Великобритания и някои други европейски държави. Това е нова атипична форма на заетост, която набира популярност и означава, че работодателят не поема конкретен ангажимент за работно време за осигуряване на заетост, работникът е на разположение и работодателят, когато има нужда, има работа, той го повиква, за да я изпълни и я заплаща. Това е вид трудов договор с ниска степен на ангажираност на работодателя по отношение на осигуряването на съответната заетост като този вид договори са обект на дебати в европейски мащаб. ЕК е предложила една нова директива за прозрачни и предвидими условия на труд, която е във финалната фаза на процеса на приемане.
;

По отношение на извънредния труд и предложението на работодателите той да стане безлимитен, Петков изрази позицията на министерството.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Както знаете, извънредният труд е забранен, има изрична норма в Кодекса на труда, но се допускат изключения при определени обстоятелства, но този извънреден труд е съобразен с определени лимити. Годишният лимит за извънреден труд е 150 часа годишно. Това, за което работодателите настояват е да няма такъв лимит или да бъде съществено увеличен. Изхожда се от дефицита на работна ръка. Това, което ние предлагаме и смятам, че е компромисно решение е да остане това ограничение, но да може чрез колективен трудов договор да се договаря по-висока норма на извънредния труд - 300 часа годишно. Това трябва да става със съгласието на социалните партньори."

92 000 хора с увреждания са подали заявления, както и около 500 000, на които служебно са трансформирани досегашните социални помощи в новата месечна финансова подкрепа. От следващата седмица ще започне изплащането, съобщи още социалният министър.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Ноев: Европейската отбрана е третия стълб на бъдещото ядро на ЕС
Бойко Ноев: Европейската отбрана е третия стълб на бъдещото ядро на ЕС
​Тежка катастрофа край Сандански, има загинал и много пострадали (СНИМКИ)
​Тежка катастрофа край Сандански, има загинал и много пострадали (СНИМКИ)