НОВИНИ

Божидар Данев: Непрекъснатата промяна в законите пречи на инвеститорите

Постоянната промяна на българската нормативна среда е пречка за развитието на бизнеса. Това е причината напоследък инвеститорите да заобикалят България, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Една от критиките на редица международни институции е непрекъсната промяна на българската нормативна среда, посочи още той.

Росица Белева
от Росица Белева
09:10, 18.04.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
божидар данев непрекъснатата промяна законите пречи инвеститорите
Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара: Ние не знаем утре поради политически желания дали няма да бъде променен някой закон, той може да бъде и лобистки променен. За пример - Естония годишно приема 60 закона, при нас 132 средно годишно. Великобритания - 31 закона, т.е. там има устойчивост и стабилност на нормативната среда, което дава спокойствие на бизнеса, на икономическите агенти и на чуждестранните инвеститори.

Дълго време Българската стопанска камара искала да бъде наложен парламентарен борд, за да бъде стопирана активността на българските депутати.


Интересно е, че за периода 2010-2015 година най-много променяни са Кодексът на труда и Законът за здравното осигуряване, отчете адвокат Петър Кьосев.

Петър Кьосев, адвокат от Център за законодателни оценки и законодателни инициативи: Знаете, че адресатите на тези два закона са най-много в България. В крайна сметка всеки един от нас се сблъсква ежедневно било то полагайки труд по трудов договор, било то ползвайки услугите на Здравната каса. За съжаление, това до някаква степен създава несигурност на цялата нормативна уредба. В крайна сметка би било добре законодателят да усвоява по-голяма плановост на своите изменения, защото такъв тип многобройни законови изменения предполагат несъобразяването, незнанието на адресатите и това пряко засяга техните права.

Резултатите от анализа на законодателството, направен от Българската стопанска камара (БСК) и Центърът за законодателни оценки и законодателни инициативи, ще бъдат представени на пресконференция днес.

Вижте още по темата в "Денят започва".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрично задръстване на Околовръстното шосе в София
Километрично задръстване на Околовръстното шосе в София
Протести срещу Джордж Клуни и Хилари Клинтън
Протести срещу Джордж Клуни и Хилари Клинтън