НОВИНИ

Откриха целия ръкопис на най-старата история на България, написана от българин

В италианския град Модена българска професорка открила пълния ръкопис на най-старата история на България, написана от българин - тази на чипровчанина Петър Богдан Бакшев, написал „История на България“ 97 години преди Паисий Хилендарски. Това заяви в студиото на „Денят започва“ Божидар Димитров. По въпроса с казуса около Македонската православна църква, Божидар Димитров определи решението на българския Свети синод като „измъкване по терлици“. Той предвиди, че работата на синодалната комисия, която се е заела със задачата да ходатайства за вдигането на схизмата над Македонска църква, е обречена на неуспех.

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 29.11.2017
9418
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Като млад учен във Ватикана Божидар Димитров открил няколко глави от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев. Българинът от Чипровци занесъл ръкописа си за печат в Светия град, но след това трудът му се загубил. Едва сега пълният текст на ръкописа е намерен в италианския град Модена.

Божидар Димитров: От научна гледна точка, това е по-добра история от тази на Пайсий, защото Петър Богдан има висше образование и директно работи с изворите, докато отец Паисий няма висше образование и историята му е плагиатство от Мавро Орбини и Цезар Барони.

Той определи авторът на историята като „Левски на 17-и век“ заради революционната му работа около Чипровското въстание и цялата му просветителска дейност. Димитров добави, че Петър Богдан пише и друг важен исторически труд - „История на Охрид - столица на България“. В него той въвел доказателства, че Охридската архиепископия е българска, а не сръбска, както се е твърдяло по онова време.

;

Божидар Димитров подчерта, че именно същата архиепископия е създадена от византийския император Василий II Българоубиец като Българска автокефална (подчинена, бел.ред.) архиепископия. Това по думите му е едно от доказателствата, че Македонска църква не е имало, така че признавенето ѝ е нарушение на историческата истина.

Божидар Димитров: Решението е откъсаните със сила епархии да се присъденият там, от където са откъснати. В случая това е Българската патриаршия, която е наследник на Българската екзархия. Това е правилното решение.

Божидар Димитров предвиди, че усилията да се признае Македонската църква са обречени на неуспех. Като една причина той изтъкна нежеланието на Сръбската православна църква да губи, от друга - съпротивата на гърците, които съставляват Вселенската патриаршия, да допуснат определението „македонска“. Като трета причина той посочи, че признаването на македонска църква ще създаде прецедент, опасен за Руската патриаршия, която има претенции за милиони адепти в Украйна, която няма своя независима, призната църква.

;

Димтров посочи, че православните църкви са поместни, т.е. народни, а не държавни.

Божидар Димитров: Българската православна църква е признала, че идва от Охридската архиепископия. Малко хора знаят, че архиепископията, установена от византийския император, обхваща всички български земи плюс Влашко и епархии в Южна Италия. През 1767 година е опразнена от турския султан, на нейно място се създават пет архиепископии, които съдържат в името си „български“.

Димитров посочи, че не бива да се бърза с признаването на Македонска църква, защото предвиди, че предстои смяна на името на държавата Македония. Той припомни предложението си Македония да се нарече „Югозападна България“, което ще удовлетвори претенциите на всичките ѝ балкански съседки.

Божидар Димитров призна, че е готов да влезе в политиката, защото подобно на Петър Богдан усещал, че не е изпълнил дълга си. Той обаче подчерта, че причаната да се върне в политиката не би била заплата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН спуска черни знамена заради бюджета за 2018 година
БАН спуска черни знамена заради бюджета за 2018 година
150 варненски семейства кандидатстват по програмата “Родители в заетост”
150 варненски семейства кандидатстват по програмата “Родители в заетост”