НОВИНИ

Брекзит може да повлияе на евросубсидиите

Излизането на Великобритания от Европейския съюз заплашва кохезионните фондове и субсидиите от тях. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусия, посветена на борбата със сивия сектор у нас. По думите на министър-председателя, когато една толкова голяма икономика като британската е разклатена, това ще повлияе негативно и върху по-малките. Премиерът прогнозира, че санкциите на ЕС срещу Русия няма да паднат тази година.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
19:06, 30.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Рисковете за България и негативните последствия от Брекзит очерта премиерът Бойко Борисов пред бизнесмени.

Бойко Борисов - министър-председател: "Сами разбирате, че когато една икономика търпи щети, петата в света с 200 милиарда досега за нощ, това не може на по-малките колелца да не се отрази. Големият капитал, колегите тук ще ви кажат, ще намери начин тези пари да си ги избие и тук идва голям риск за кохезионните фондове в момента. Когато една голяма държава се тресе от политически кризи, когато виждате в управляващите ѝ партии тече истинска битка, това генерира нестабилност със сигурност.
;

Иначе по отношение на сивата икономика у нас премиерът посочи, че борбата се води на няколко фронта. Агенти под прикритие проверявали дали заведения по морето издават касови бонове. А спестените средства от нелегалните дейности повишават приходите в бюджета, поясни премиерът.

Бойко Борисов - министър-председател: "Вие сега минавате магистралите, господ ни е пазил, че не са паднали, като погледнете мостовете в какво състояние са - юфка. Можеше и аз да не правя тунела на Хемус сега, ама се избиха хора там, тече отвсякъде, 30-40 години откакто е направен не е пипан, ама правим с тия пари дето сме събрали повече".

Проблем в стопирането на нелегалните практики обаче отчете главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му времето от установяване на дадено нарушение до влизане в сила на глобата е не по-малко от година и половина.

Сотир Цацаров, главен прокурор: "Един сив обект, който не наема работници с трудови договори, не издава фискални бонове... може да бъде подложен и унищожен от държавата за едно изключително кратко време".

Затова главният прокурор призова за по-ефективни законодателни промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Архитекти искат вето върху поправките в Закона за културното наследство
Архитекти искат вето върху поправките в Закона за културното наследство
Антони Тренчев: Трябва да започне кръстоносен поход срещу корупцията в България
Антони Тренчев: Трябва да започне кръстоносен поход срещу корупцията в България