НОВИНИ

Британското правителство официално одобри разширяването на летище "Хийтроу"

Британското правителство одобри разширяването на летище "Хийтроу". Според плановете, ще бъде построена трета писта на едно от най-натоварените летища в света. Кметът на Лондон Садик Хан посрещна новината с неодобрение. След обявяването на решението, пред сградата на британското правителство имаше протести срещу изграждането на пистата.

bnt avatar logo
от Борис Бъчваров
15:25, 25.10.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света

След повече от 25 години дебати, Уестминстър реши: летището, което ще бъде разширено е Хийтроу, а не Гетуик. По този начин капацитетът на един от най-големите транспортни възли в света ще се увеличи многократно. През миналата година над 75 милиона души са пътували през Хийтроу. Британският министър на транспорта е твърдо убеден, че новият проект ще помогне на икономиката на страната.

Крис Грейлинг, министър на транспорта на Великобритания: "Този проект е много важен за страната, но също така е и важен знак, след референдума, че страната ни е отворена за бизнес. Мислихме дълго над идеята за разширяването, като пред нас стояха три много добри предложения. Преценихме, че разширяването на Хийтроу е най-доброто. Връзката с останалата част на страната е добра, както и търговските връзки с целия свят".

Много от жителите на Западен Лондон не бяха доволни от решението. Заради проекта село Хармъндсуърт ще бъде сравнено със земята. Няколко къщи в други населени места също ще бъдат разрушени. Природозащитници протестираха пред британския парламент. Според тях новата писта и засиления трафик ще увеличат замърсяването над града.

Според живеещите в близост до Хийтроу шумът от двигателите на самолетите ще бъде изключително висок. Разходите за строежа на пистата също са високи. Правителството ще трябва да отпусне 22 милиарда долара за изграждането на проекта. Според правни експерти, строежът ще може да започне едва след 12 месеца, а новата писта ще може да влезе в експлоатация най-рано през 2025 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуван е мъж, превозвал мигранти
Арестуван е мъж, превозвал мигранти
Двама са задържани по сигнала за въоръжен грабеж от игрална зала в Дупница
Двама са задържани по сигнала за въоръжен грабеж от игрална зала в Дупница