НОВИНИ

БСП настоява за оставка на ръководството на МВР

"БСП лява България" настоява за оставка на ръководството на МВР до седмица, начело с Румяна Бъчварова. Това се казва в декларация на Парламентарната група, която беше прочетена от трибуната на Народното събрание от депутата Красимир Янков. Като причини социалистите посочиха несправянето с битовата престъпност и с инциденти като стрелбата в Слънчев бряг.

bnt avatar logo
от БТА
10:21, 23.06.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова направи констатацията, че битовата престъпност отразява всички икономически и социални проблеми в обществото, каза Красимир Янков. Той отбеляза, че битовата престъпност днес е в такива мащаби заради социалната нищета на огромна част от населението. По думите му размерите й са достигнали безконтролност именно в малките населени места и приносът за това е на антисоциалното управление на ГЕРБ. Ръководството на МВР абдикира от противодействието на битовата престъпност с декларация, че не е в състояние да обезпечи присъствие на полицаи във всички населени места, каза Янков.

През последните седмици МВР инкасира пореден провал и в борбата с организираната престъпност, посочи той. По думите му инцидентът в Слънчев бряг носи всички белези на акция на функционираща организирана престъпна група, какъвто и да е формалният повод за случващото се. "На дъжд от куршуми метафорично бе подложен туристическият сезон", коментира Янков и отбеляза, че прекият резултат е един убит и двама ранени в сблъсък между две групи с десетки участници. Липсата на вътрешна информация, постъпваща от обезпечени източници на МВР, за намерения и действия, планирани от криминалния контингент е очевидна, каза Красимир Янков. По думите му очевидна е и неспособността на МВР за бърза реакция при неутрализирането на подобни инциденти още с възникването им.

Министър Бъчварова установи, че ключовият участник е честен бизнесмен, характеристика, която му дава две години след като е излежал присъда като ръководител на организирана престъпна група, коментира още депутатът от "БСП лява България". Той отбеляза, че впоследствие е била предприета акция за установяване на самоличността на лицата, желаещи да почиват на българското Черноморие, както и основанието за ползването от тях на моторни превозни средства, чрез заградителни мероприятия на входовете на туристическите комплекси и онлайн медийно отразяване. Тази нетрадиционна форма за стимулиране на туристопотока вероятно ще бъде отчетена като финансов резултат с обратен знак в края на летния сезон, ако не се замени с по-смислена и професионална, смята Янков.

Новосъздаденият единен център за Южното Черноморие е закъсняла мярка, функционалността му е обречена заради управленската немощ на висшето ръководство на МВР и по-скоро е несъвместим като механизъм за прилагане за туристическите зони, каза още Янков. Като друг провал в дейността на МВР той отчете опазване на държавната граница от нахлуване на бежанци. Според левицата оставката на ръководството на МВР е единствената положителна крачка за промяна на "кризисното, критично състояние на МВР".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ако „Брекзит” успее, Г-7 ще направи извънредна декларация
Ако „Брекзит” успее, Г-7 ще направи извънредна декларация
Служители на Летище София на протест срещу концесия на аерогарата
Служители на Летище София на протест срещу концесия на аерогарата