НОВИНИ

БСП поиска оставката на вътрешния министър

БСП поиска оставката на вътрешния министър Валентин Радев заради предложението КАТ да проверява за неплатени глоби не само на шофьорите на автомобилите, но и пътниците. Другите критики на левицата са за недоброто кадрово обезпечаване и лошото функциониране на системата за сигурност. Вътрешният министър Валентин Радев бе изненадан от искането за оставката му и обясни, че конкретно проектът за по-мащабни проверки на пътя е внесен отдавна и всички партии са били запознати с него.

Надежда Василева
от Надежда Василева Николай Минков
18:08, 12.07.2017
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Скандалът избухна в парламента, след като БСП обвиниха ГЕРБ, че не за първи път управляващите се опитват да придобият инструмент за политически натиск над гражданите. От левицата определиха, проверките и на пътниците в автомобилите като полицейщина, чиято цел била да установява кой с кого пътува.

Красимир Янков - депутат от ПГ на БСП: "След напълно неадекватното отношение на министър Радев към проблемите на служителите в системата на МВР, въведените проверки от Пътна полиция и позицията му относно подслушванията, става видима пълната му непригодност. Призовавам министър-председателя да изиска оставката на министър Валентин Радев, преди това да се случи под обществен натиск и в резултат на основателни искания на служители на МВР".

За исканата от левицата оставка министър Радев научил от премиера по време на днешното правителствено заседание.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: "По време на заседанието той ме пита, защото някой му подава телефон(смее се) и ме пита- а, бе каква е тая оставка дето ти искат-това ме пита. Ами не знам, сега ще ги попитам. Това беше".

Скандалът се пренесе в парламентарната комисия но вътрешен ред. От левицата обвиниха МВР, че изземва функциите на социалните служби и на органите по взиманията, ангажирайки се да издирва деца, неходещи на училище или да проверява за неплатени глоби пътуващите в автомобилите.

Тодор Байчев- депутат от БСП: "Не смятате ли, че това са несвойствени функции на МВР служителите. Да разбирам ли, че МВР е преборило организира, битова престъпности.?

Радев обясни, че МВР няма да издирва деца, а само ще придружава социалните работници, за да ги пази от евентуално насилие от страна на родителите. Според него няма нищо незаконно и в по-мащабните проверки на пътя.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: "Сега аз няма да кажа, че вие пледирате МВР да не изпълнява дори това , което трябва да прави, защото това, което казвате е във функциите на МВР - то да провери, ако установи нарушител, съответно да го глоби. Ако не го глобява или е някакво по-тежко нарушение, да направи съответното. Това ли да не правим? Защо да не ги проверяваме в автомобила и да нямаме такива правомощия. Проверяваме самоличността, ако видим, че на компютъра излиза фиш да кажем- господине, ти си нарушил дори това".

От левицата попитаха министъра как ще бори битовата престъпност, след като в МВР има над 1500 незаети щата. Радев обясни, че 400 са новоназначените служители, а до края на годината ще бъдат назначени още 500. Той припомни, че заплатите в МВР ще се увеличат от 1-ви януари, предстои да се повиши и капацитетът на академията на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преиздадоха книга за българското опълчение
Преиздадоха книга за българското опълчение
Румен Радев и Филип Вуянович обсъдиха общи проекти между България и Черна гора
Румен Радев и Филип Вуянович обсъдиха общи проекти между България и Черна гора