НОВИНИ

Кабинетът отхвърли искането на БСП да получи право на ползване върху "Бузлуджа"

Правителството отхвърли с 12 на 7 гласа искането на БСП да получи безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху Дома-паметник на връх "Бузлуджа", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Надежда Василева
от Надежда Василева
16:22, 12.07.2017
Чете се за: 01:53 мин.
У нас

Предложението е било внесено за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

До разглеждане на проекта се е стигнало, след като политическата партия не е предприела своевременни стъпки за финализиране на процедурата по решение на МС от 2011 г., с което имотите са били прехвърлени безвъзмездно в собственост на БСП.

Влезлите в сила през февруари т. г. промени в Закона за държавната собственост са направили невъзможно прилагането на решението от 2011 г.

Министрите са имали дискусия и гласуване по проекта за безвъзмездно предоставяне правото на ползване за срок от 10 г. върху Дома-паметник на връх "Бузлуджа" в полза на БСП поради постъпилите отрицателни становища в хода на съгласувателната процедура.

Дискусията може да да бъде проследена от стенограмата, публикувана в рубриката "Новини" на правителствената интернет страница.

;

По-рано днес, в декларация от парламентарната трибуна, Обединените патриоти настояха паметникът да не бъде даван на БСП, а за него да се погрижи държавата. Лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира във Фейбсук, че започват консултации с юристи как да спасят паметника - при възможност и по съдебен ред.

Бузлужда не трябва да се дава на БСП за партиен музей, категорични бяха днес Обединените патриоти. Те поискаха кабинетът и областният управител на Стара Загора да предприемат действия за опазване на паметника.

Милен Михов - депутат от ПГ на "Обединени патриоти": БСП няма никакви права и не може да управлява тази собственост, това е правната страна. А политическата и историческата страна е, че не може да се подменя символа Бузлуджа с партиен символ.

От ляво отговориха, че не са против паметникът на Бузлужда да е държавен, ако управляващите се грижат за него и призоваха патриотите и Борисов да се разберат по темата.

Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Нека държавата да вложи пари. В момента патриотите са в управлението. Половин година са в управлението, той става все по-опасен. Не са свършили ей толкова за него. Да се хващат и да вършат работа.

Между другото дори да се върне паметника на БСП това не означава, че държавата може да избяга от отговорността си да подпомогне съхранението на един паметник на културата , който е важен, този паметник не е на БСП независимо дали ще бъде върнат на БСП или не, това е паметник на цяла България и единственото, което искаме е да го съхраним.

От ГЕРБ коментираха, че през последните 6 години БСП са имали възможност да получат Бузлуджа и че в момента се прави повече политически пи ар, отколкото да се търси решение по казуса.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Ние сме за една прозрачна процедура, ако има такава хипотеза, тя да бъде на конкурсно начало и всеки един да има право да участва - било то представители на местната власт, на съответните партийни централи, но винаги трябва да се придържаме към законността.

През 2011-а правителството взема решение за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на имота на БСП. Оттогава 3 ръководства на левицата 5 пъти са канени да сключат договор с държавата за прехвърляне на правото на собственост, но не са дали отговор и процедурата не е завършена. Това е обяснил на заседанието на кабинета строителният министър Николай Нанков. Със законови промени от февруари отпада възможността БСП да получи собствеността, след което левицата иска безвъзмездно право на ползване на паметника за 10 години.

Според публикуваната стенограма от заседанието вицепремиерът Валери Симеонов е посочил, че е спорно доколко това би било законно и че управляващите нямат основание да угаждат на която и да било партия. Премиерът Борисов е отбелязал, че ако БСП са искали да получат паметника, са имали достатъчно време. Според него целта на левицата е да предизвика сблъсък в коалицията между ГЕРБ и патриотите.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пребитото момче от Бяла излезе от кома
Пребитото момче от Бяла излезе от кома
Радев: В Черна гора има интерес към България като туристическа дестинация
Радев: В Черна гора има интерес към България като туристическа дестинация