НОВИНИ

БСП ще представи алтернативата в действие за развитие на България

"За нас от БСП това е сесия на алтернативата - времето, в което да покажеш възможния друг път за развитие на България, при това алтернатива в действия, а не на думи, във вътрешен и международен план". Това заяви председателят на ПГ на "БСП лява България" и на БСП Корнелия Нинова в изявлението по повод началото на новия политически сезон в парламента.

bnt avatar logo
от БТА
10:48, 31.08.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас
бсп представи алтернативата действие развитие българия

Тя отбеляза, че без производство няма път за България напред, но днешните управляващи смятат, че държавата няма място в тези процеси. "За вас приватизация, концесии, помагане само на пет-шест фирми решават проблемите. Мълчанието, когато монополи, топлофикации, джиесем оператори извиват ръцете на българските потребители наричате пазарна икономика", коментира Нинова. Тя отбеляза, че социалистите предлагат друго - защита на държавната и общинска собственост от разграбване, подкрепа на родното българско производство, на малкия и среден бизнес и на българския потребител.

"От утре на вашите банки ще имате алтернативата в действие", заяви Нинова и изреди пакет от законопроекти, предложени от левицата. От "БСП лява България" отправиха и предложение за преразглеждане на концесионните договори в България - в посока увеличение на таксите.

Корнелия Нинова обвини управляващите, че са зачеркнали понятието "социална държава" от Конституцията. Тя добави, че от БСП ще предложат алтернатива - нов закон за гарантиране на вземанията на работниците, нови закони за младежта и за възрастните хора, за семейните помощи за деца, намалено ДДС за детските стоки и отмяна на плоския данък. От левицата ще представят и своето виждане за бюджета за 2017 г. с акценти образование, здравеопазване, производство, общини и доходи.

Във външната политика, българските социалисти се обявиха за европейско бъдеще на България. Нинова обаче посочи, че Европа има нужда от промяна и тя се изразява в отчитане на националния интерес на всяка държава. "Превърнахте външната политика в куриерска фирма между Анкара и Берлин", обърна се лидерът на БСП към управляващите. Тя отбеляза, че са нарушени международни споразумения и две решения на български съд при екстрадиция на чужди граждани. Досега имахме едни началници в Брюксел, сега има ли България още един - друг в Анкара, попита Корнелия Нинова.

Тя постави и въпроса защо управляващите са скрили днес министър-председателя, вместо да бъде изслушан в парламента и да се стигне до обща позиция в интерес на България. "Българските граници не са защитени", заяви Нинова. По думите й фактът, че се хващат 2000 бежанци в Сърбия, означава, че са преминали през България без проблеми.

Според социалистите българският интерес изисква санкциите срещу Русия да паднат.

Очевидно ще трябва да вършим много работа в условия на избори, коментира още лидерът на БСП. Тя призова всички партии да дадат оценка на мандата ГЕРБ и на Росен Плевнелиев. Нинова апелира също да започне по същество разговора за президентската институция и партиите и гражданското общество да се обединят в общ фронт срещу фалшификацията на изборите и купения вот, на който, по думите й, управляващите днес са царе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив спира помощта за футболните клубове
Община Пловдив спира помощта за футболните клубове
Полицията откри оранжерия за канабис в село Синьо бърдо
Полицията откри оранжерия за канабис в село Синьо бърдо