НОВИНИ

БСП ще внесе жалба в КС по повод оставката на Делян Добрев

БСП ще внесе жалба в КС по повод оставката на Делян Добрев, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова днес в началото на заседанието на Националния съвет на партията.

бсп внесе жалба повод оставката делян добрев
bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 14.10.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Редица конституционалисти твърдят, че оставка не се гласува, а се констатира дали е дадена доброволно, смята Нинова и допълни, че с оставянето на Добрев в парламента са били нарушени конституцията и законите.

Нека КС се произнесе, ние питаме има ли теоретична опасност оставането на Делян Добрев в парламента в нарушение на конституцията да доведе до тежки последици, защото той гласува законите на страната, ако КС се произнесе, че мястото му не е там, какви са последиците, посочи лидерът на БСП.

Нинова очерта три основни важни теми в момента - корупцията, председателството, Бюджет 2018.

Тя отбеляза, че страната ни е първа по корупция в Европа и огромното мнозинство от българите смятат, че корупцията е проблем номер едно. Според Нинова всички антикорупционни усилия не са довели до резултата, който се очаква. Тя отбеляза, че дискусията върви на фона на много скандали. Според БСП причините са че, политическата класа през тези години не иска да се бори с корупцията, защото е част от корупцията.

Нинова акцентира и върху Бюджет 2018 и обясни, че бюджетът не е счетоводство, а политика.

Предлагаме алтернативен бюджет да бъде обсъден на конгреса и внесен от ПГ между първо и второ четене на закона, уточни тя.

Третата важна тема според нея е подготовката за председателството. По думите ѝ подготовката е започнала със скандалите за кражба на плочки пред НДК и ще завърши с дискусия за цените на хотелите, в които ще отседнат гостите, за цените на подаръците.

Тези събития според нас са достатъчно сериозни, за да бъде свикан конгресът на партията и да ги обсъдим. Тя отговори на въпроса защо сега - защото следващия месец ще се приема бюджетът и ще се води дискусията по антикорупционното законодателство, а от 1 януари започва председателството ни.

Преди това участниците в Националния съвет дебатираха по дневния ред. Имаше предложение да отпадне последната точка, свързана със свикване на заседание на 49-ия конгрес, но след гласуване това предложение беше отхвърлено и точката остана в програмата на заседанието.






Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: Здравословно е да има 10% незаети пожарникарски щатни бройки
Валентин Радев: Здравословно е да има 10% незаети пожарникарски щатни бройки
Сергей Станишев бе номиниран за нов мандат начело на ПЕС от пленума на БСП
Сергей Станишев бе номиниран за нов мандат начело на ПЕС от пленума на БСП