НОВИНИ

Спорове между ГЕРБ и БСП относно бежанците

От БСП предлагат да се проведе извънредно заседание на Народното събрание на тема бежанци. Настояват всички политически сили да се обединят около важните мерки, които трябва да се предприемат от държавата.

bnt avatar logo
от В.Александрова / Д.Маркова
17:55, 06.12.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Политическите сили да спрат да се заиграват с националната сигурност заради тясно партийни интереси, призова Корнелия Нинова. Тя смята за опасен прецедент това, че административният съд в Дюселдорф се произнесъл за връщане на сирийски семейства в България, като първа приемаща страна. От партията настояват за спешно заседание на парламента, на което политическите сили да се обединят около няколко важни мерки като настояване за отмяна на Дъблинското споразумение и на постановлението за трайно заселване на бежанци у нас.

Корнелия Нинова: "Оградата спешно изграждане, не само на приказки. Армията на границата в изпълнение на закона приет от НС, включително и с финансиране на тази работа. тук са предвидени близо 10 милиона, само че не са дадени на армията. Предвидени са само на хартия. Армията на границата. Нелегалната миграция да се спре по всички възможни начини."

От ГЕРБ контрираха, че всеки има право да иска извънредно заседание, но всичко, което БСП предлага, вече било свършено. Те заявиха, че от 160 -те милиона помощ от Европейския съюз за бежанския проблем 130 милиона са за охраната на границата. Опровергаха и твърденията, че щели да строят нови центрове.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи в оставка: "Днес тези две госпожи или другарки, всъщност другарки, се опитват да опровергаят този изключителен жест, който има към България, че ако 80 % от средствата се дават за охраната и подпомагане сигурността на външната граница това при всички случаи означава, че никой не си прави планове тук да прави депа, разпределителни центрове за мигранти.

Според Нинова има разминаване в сумите отпуснати на България за преодоляване на бежанската криза, които съобщават от ЕК и тези, които обявява вътрешния министър Бъчварова и попита кой лъже.

Корнелия Нинова: "Според ЕК е 101 млн. от Европа, 11 от България, общо 112. Според отговора на Г-жа Бъчварова 166млн. евро. Разликата е 65 млн.евро. Откъде ще дойдат тези пари?

В отговор от ГЕРБ извадиха писмото от еврокомисията за уговорената сума за подпомагане на България. Обясниха за пореден път, че първо са били отпуснати 108 милиона, а вече са готови с документите за останалите пари до 160 милиона.

Румяна Бъчварова: "Ние сме изпратили апликационните форми, предстои тези суми да бъдат приети тези дни, и аз вече си мисля, че такава безгранична глупост не може да съществува в тоя момент, може би има умисъл в това тия пари да бъдат спрени."

БСП ще настоява пред новоизбрания президент, след като встъпи в длъжност, да поиска ревизия на изразходените от НСО средства. Социалистите разполагат с информация, че НСО са поръчали още коли за над милион всяка. От ГЕРБ отвърнаха, че всяка институция и служба си върши добре работата, и че опасенията на БСП били заради това, което те самите били извършили в края на мандата си.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работилница за дантели в село Логодаж
Работилница за дантели в село Логодаж
Великобритания трябва да сключи споразумение за Брекзит до октомври 2018-та
Великобритания трябва да сключи споразумение за Брекзит до октомври 2018-та