НОВИНИ

Двама директори бяха уволнени след одит на Столичната община

Директорът на Завода за отпадъци Николай Славов е бил освободен заради инцидент с работник, след който мъжът е починал. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. След вътрешен одит на Столичната община е уволнен и директорът на дирекция "Ревизии и събиране на вземания" и служители на дирекцията. Причината - служителите са ощетили с над 1 милион лева хазната.

bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 06.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Инцидентът в Завода за отпадъци е станал в средата на ноември, но едва сега е потвърден от Столичната община. Работникът по своя инициатива е използвал стълба, за да почисти една от машините, когато пада от нея. Закаран е в Пирогов, но в следствие на усложнения при операциите човекът е починал.

След инцидента е разпоредена проверка за здравословните и безопасни условия на труд в завода, а до избирането на нов директор длъжността ще изпълнява Николай Желев – бивш общински съветник.

Проверки има и в Дирекция „Ревизии и събиране на вземания“.

Служители са занижили данъчните оценки на имотите на три компании и така фирмите са плащали по-малки данъци за сгради и такса смет през 2015 година. Кои са компаниите, от общината не уточниха.

Йорданка Фандъкова - кмет на София
"Тези фирми ще бъдат ревизирани повторно и отчетните стойности на имотите ще бъдат оформени. След тази констатация бяха уволнени трима души от Дирекция "Ревизии", срещу други двама тече дисциплинарно производство и беше сменен директорът на дирекция "Ревизии". Самата проверка е предадена в прокуратурата за последващи действия."

Одитът на Столичната община показва, че пропуски има и при възлагането на обществените поръчки през 2015 година в "Младост".

Йорданка Фандъкова - кмет на София
"През 2015 година са сключени 67 договора за строителство, доставки и услуги. С обща стойност 564 хиляди лева. Девет от договорите са след проведени открити процедури по Закона за обществени поръчки, а останалите 58 са провеждани със суми под праговете по закон без открити процедури по обществени поръчки."

Проверката е предадена на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП иска специално заседание на парламента по темата за бежанците
БСП иска специално заседание на парламента по темата за бежанците
РБ и ГЕРБ готови за избори, ако всички възможности преди това са изчерпани
РБ и ГЕРБ готови за избори, ако всички възможности преди това са изчерпани