НОВИНИ

Мерки за подобряване на условията в затворите

До края на годината се очаква парламентът да приеме промените в Закона за изпълнение на наказанията, в отговор на Пилотното решение на съда в Страсбург за условията в затворите. Това съобщи зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
12:13, 06.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Срокът за мерките, посочени в решението "Нешков и други срещу България", беше първи декември. В изпълнение на препоръките на Страсбург и на Комитета за предотвратяване на изтезанията - последната година и половина се работи активно за подобряване на материалната база. До дни ще бъде открит първият нов затвор от 25 години - общежитието от затворен тип в Дебелт. След ремонти в затворите в Сливен, Варна и Бургас - скоро ще има санитарен възел във всяка килия. Филипова смята, че парламентът ще има достатъчно време да приеме законовите промени, които се очаква до дни да минат на първо четене в пленарната зала. В момента в Страсбург има 40 висящи дела срещу България, заведени от лишени от свобода.

Красимира Филипова - зам.-министър на правосъдието
След приемането на закона ще влязат в сила предвидените компенсаторните механизми, което е едно от най-важните условия, така че да изпълним решението "Нешков и други срещу България". Срокът по пилотното решение беше първи декември. Това не е някакъв срок, който да е ултимативен и да води до отрицателни последици. Единствено би могъл да бъде засегнат имиджа на страната ни като партньор в Съвета на Европа и като държава, която би следвало да изпълнява задълженията по конвенцията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5000 души местят пенсиите си от частния в държавния фонд
5000 души местят пенсиите си от частния в държавния фонд
Протест заради задръстванията на Околовръстното
Протест заради задръстванията на Околовръстното