НОВИНИ

5000 души местят пенсиите си от частния в държавния фонд

Това показва справка на приходната агенция. Хората са решили да прехвърлят пенсионните си партиди от частния фонд към държавата с намерението да получат по-голяма втора пенсия. Дали пенсионните дружества или НОИ могат да осигурят по-добра пенсия, вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
12:59, 06.12.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Всеки месец по индивидуалните партиди в пенсионните фондове се трупат по 5% от осигуровките на родените след 1959. През 2021 година фондовете ще изплатят първата допълнителна, втора пенсия. Колко средно ще бъде тя...от фондовете не казват.

Даниела Петкова - изп.дир. на пенсионно дружество: "Имаме хора с по 18000 лева натрупани суми, но имаме хора и наистина с по около 5000 лева натрупани само"

Но ще има хора с пенсия не повече от 50 до 70 лева, заради недостатъчно време на осигуряване или заради некоректни работодатели, които не са внасяли осигуровки. За да са по-сигурни за вноските си част от тези хора прехвърлят партидите си към държавата и Сребърния фонд. Не такъв е случаят на Мария Ганева от Пловдив. Тя от 13 години има свой частен бизнес.

Мария Ганева: "Аз бих доверила повече парите си в частен пенсионен фонд, защото всяка година получавам разпечатка за инвестиции, олихвяване и движение на средствата, което не го получавам от НОИ".

От фондовете дават и друг пример с човек роден през 1975 година. Той ще се пенсионира през 2041-ва година с основна пенсия от НОИ 1027 и втора пенсия от частния фонд в размер на 337 лева, но за целта трябва да има събрани по партидата си близо 49 хиляди лева. От фондове са против сравняването между държавната и частната пенсия. По думите им не може основната, държавна пенсия от НОИ да бъде намалявана с 28% само заради това, че човек получава втора пенсия.

Даниела Петкова - изп.дир. на пенсионно дружество: Това е изключително некоректно, изключително несправедливо и целенасочено сравнение, което се налага през последните 2 години.

Всеки, на когото предстои пенсиониране в следващите 5 години, може да прецени дали иска втората си пенсия накуп или разсрочено от частния фонд. За да получи наведнъж сумата обаче, условието е пенсията да не надхвърля 24 лева на месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американка спаси българче от сиропиталище в Бургас
Американка спаси българче от сиропиталище в Бургас
Мерки за подобряване на условията в затворите
Мерки за подобряване на условията в затворите