НОВИНИ

Реформаторите преговаряха с ГЕРБ, за да търсят подкрепа за евентуален кабинет

Лидерите на Реформаторския блок преговаряха с премиера Бойко Борисов и представители на ГЕРБ, за да търсят подкрепа за евентуално съставяне на правителство, ако им бъде връчен третия проучвателен мандат. От ГЕРБ заявиха след срещата, че ще решат дали да подкрепят нов кабинет в рамките на този парламент, едва след връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Надежда Василева
от Надежда Василева
15:21, 06.12.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Изпълнителният съвет на Реформаторския блок излезе с решение, че ще преговаря с формациите с евроатлантическа ориентация в парламента за подкрепа, и че ще положи усилия да не бъдат допуснати на власт БСП и ДПС. По-късно реформаторите уточниха, че ще преговарят само с формациите от сегашното управляващо мнозинство. Целта на консултациите е да стане ясно дали може да бъде формирано стабилно мнозинство, което да гарантира реформите в съдебната власт, в образованието, здравеопазването, отбраната и сигурността, енергетиката и икономическата стабилност и борбата с корупцията. Ако има такова мнозинство, реформаторите ще се опитат да съставят правителство, но без да участват в него. Ако се окаже, че нямат подкрепа, ще върнат мандата.

Петър Москов - министър на здравеопазването в оставка
Дадохме си ясна сметка, че и двете политически сили са готови да отидат на предсрочни парламентарни избори, ако всички възможности преди това са изчерпани.
Менда Стоянова - ГЕРБ
Когато третата избрана от президента парламентарна партия получи мандата, ние може да водим официални разговори за евентуална бъдеща подкрепа, бъдеща коалиция или мнозинство в този парламент.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 от 18-те  бежанци обвинени за бунта в Харманли остават в ареста
15 от 18-те бежанци обвинени за бунта в Харманли остават в ареста
40% от деветокласниците у нас са функционално неграмотни
40% от деветокласниците у нас са функционално неграмотни