НОВИНИ

Какви са най-често допусканите грешки при управление на бюджета през лятото?

Юли и август са месеците, през които повечето българи харчат най-много пари, показват данни на финансовите консултанти. Въпреки че през това време не се правят толкова разходи за отопление и топли дрехи, лятото е сезонът на отпуските и закъснелите плащания останали от зимата. Никак не е лесно да управляваме бюджета си. Какви са най-често допусканите грешки, се опита да разбере Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:58, 30.07.2017
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Стойне Василев, председател на Българска асоциация на личните финансови консултанти: Хората, които се отопляват на парно, плащат изравнителните си сметки, а тези, които са на твърдо гориво, именно през лятото се запасяват с дърва и въглища

Краят на юли и началото на август е моментът на големите летни намаления по магазините, които ни изкушават да харчим неразумно. Това е и периодът, през който българите отделят най-много пари за почивки и екскурзии като доста често надхвърлят възможностите си.

Стойне Василев, председател на Българска асоциация на личните финансови консултанти: Така популярно преди беше в Щатите, хората да харчат повече, отколкото изкарват или ако имат някакви затруднения или някакви извънредни разходи, първото нещо, за което да се сещат, е да теглят бързи кредити. Това за мен са неразумни решения, които имат много тежки последствия след това.

Пикът на харченето са декември, и през лятото - юли и август. Според експертът е особено важно на първо място да се научим да живеем със средствата, с които разполагаме и на второ място да мислим как да увеличим доходите си.

- На първо място да отделя пари за себе си, тоест да отделя 10% или 15% процента, които да спести и да отидат за инвестиции, след това останалите ги разпределя в зависимост от доходите. На първо място са фиксираните разходи, свързани с наеми, вноски по кредити, битови сметки. След това е за транспорт, храна и да знае каква част може да отделя за забавления, почивки, но на първо място да спести пари, тоест да плати първо на себе си, това препоръчвам.

Семейството на Симеона Стефанова от Русе е един от добрите примери, за това как и при скромен месечен бюджет, може да се живее нормално и да се отделят пари както за децата, така и за лятна почивка. Месечният бюджет на семейството е близо 1600 лева и единственото, което им позволява да живеят нормално, е именно доброто планиране.

Симеона Стефанова: Едната година се купува униформа на едното дете, другата година на другото.През август използваме вариантите за различни намаления и промоции. Така, че може за една добра сума да се купят учебните помагала. Съветът ми е да се планират навреме нещата. Когато те са планирани и правилно подбрани според нуждите на семейството, мисля, че сътресенията биха били малко.Независимо дали е нова учебна година или коледни празници.

През есента Йоанна ще е десети клас, а Илия втори. Бюджетът за началото на учебната година на семейството е близо 350 лева. В сумата са включени разходите за униформи, учебници и тетрадки.

Семейството е успяло да я отдели, благодарение на това, че е спестило от лятното море, запазвайки го още през януари.

Симеона Стефанова: Тогава правим някакво частично плащане, с оглед на това да ползваме намаления и съответно успяваме да почиваме за една много добра сума. Тази година почивахме в град Поморие. Чувствахме се прекрасно на това спокойно място. Почивката ни излезе около 900-1000 лева за 5 дни.
Илия Стефанов: Много ми хареса, само че първите дни знамето беше червено, обаче после времето се оправи.
Йоанна Стефанова: Почивката винаги е много хубаво след цяла учебна година.

Децата също така са научени да не харчат повече от 3-4 лева дневно. Според експертите, всеки човек трябва да има дневен праг на харченето, който да надхвърля само при краен случай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасителите предупреждават за мъртво вълнение в Черно море през август
Спасителите предупреждават за мъртво вълнение в Черно море през август
Разширяват синята зона във Враца
Разширяват синята зона във Враца