НОВИНИ

Чавушоглу: ЕС трябва да преразгледа политиките си по отношение на кандидатите си

ЕС трябва да преразгледа някои политики по отношение на кандидатите за влизането в съюза. Това каза външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу по време на съвместните си изявления с българския външен министър Екатерина Захариева в София.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:18, 31.01.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
чавушоглу преразгледа политиките отношение кандидатите

„Ние не сме член на ЕС, но сме част от Европа. Европейският съюз иска да бъде глобален актьор, но трябва да приемем, че вътре в него има някои спорове, както и дефицити по отношение на политиките, които е следвал досега“, подчерта той.

От своя страна Екатерина Захариева обяви, че на 5 февруари се очаква Европейската комисия да излезе с предложение за новата методология на ЕС.

„Надявам се то да е по-добро от действащата сега методология и дори да ускори процеса по присъединяването на кандидатите“, заяви Захариева и подчерта, че каквито и промени да се правят, те по никакъв начин не трябва да рефлектират върху страните, които сега кандидатстват за влизане в съюза.

Чавушоглу коментира и случая със скъсаното от гръцки депутат турско знаме. Той каза, че е удовлетворен от предприетите действия и следят случая.

„Виждаме, че започна процес по санкция. От друга страна гръцкото външно министерство определи извършителя като неонацист. Трябва да се борим с тези крайни движения. От друга страна те са расисти, хора, които изповядват омраза. Ако не се борим с тези движения, нашите общи ценности ще продължат да ерозират. И утре не само спрямо исляма ще има враждебно отношение. Да не забравяме, че расистите мразят и евреите, и други етнически групи“, коментира той и добави, че расистките партии разтърсват корените на европейските институции.

Захариева подкрепи позицията на своя чуждестранен колега по този въпрос.

„Поругаването на национален флаг е неприемливо“, заяви тя.

Стана ясно още, че утре тримата българи, които се намират в Ухан ще бъдат транспортирани до България, а те самите ще бъдат поставени под карантина.

Същото ще направят и турските власти, които ще приберат 34 свои граждани. Също така на борда на самолета ще качат още 15 души, съседи от Азербайджан, Грузия и Албания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ало измамниците от Разградско и Шуменско лъгали възрастни гърци
"Ало" измамниците от Разградско и Шуменско лъгали възрастни гърци
МЗХГ изготви стратегия за балансиране на износа и вноса на плодове и зеленчуци
МЗХГ изготви стратегия за балансиране на износа и вноса на плодове и зеленчуци