НОВИНИ

Червеният кръст настоява за регламент за временно настаняване на деца мигранти

Червеният кръст в Русе настоява проблемите с грижата за деца мигранти да бъдат решени по нормативен път. В момента задържаните на Дунав мост непълнолетни временно се настаняват в приют за безнадзорни деца в града. Това обаче се прави на добра воля, защото няма къде другаде да бъдат подслонени.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Виолета Никифорова
18:10, 04.04.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Доктор Руденко Йорданов, който е секретар на Червения кръст в Русе, казва, че кризисното настаняване на деца, заловени при опит да преминат нелегално границата, е приоритет на хуманитарната организация. В Русе малките мигранти получават временен подслон, храна и грижи, докато се реши статутът им. Понякога те страдат заради неадекватни решения на своите родители.

Д-р Руденко Йорданов - секретар на БЧК-Русе
„Това настаняване не е добре нормативно уредено. Защото има една категория, която е наречена „ничия”. Когато лицето е поискало хуманитарен статут, бежански статут или някакъв вид закрила, автоматически влиза в сила една технология, разписана от Закона за здравното осигуряване, която им дава право на медицинска помощ като здравноосигурени лица."

Често пъти мигрантите от други държави съзнателно избягват възможността да бъдат регистрирани в България - казва секретарят на Червения кръст. И тогава започват проблемите.

Д-р Руденко Йорданов - секретар на БЧК-Русе
„Сред тях има хора, които не желаят да получат никакъв статут, за да не им се вземат пръстови отпечатъци и да не попаднат под силата на Дъблинското споразумение, т.е. да няма възможност те да бъдат върнати обратно в държавата. Това мен ме кара да мисля, че това са по-скоро икономически емигранти, защото, когато човек пази здравето и живота си, той не подбира, той се скрива или търси подслон на първото място, което е годно да му го даде."

За служителите на хуманитарната организация малките се водят деца с неустановен статут. Около тях възникват различни казуси, свързани със здравословното им състояние, с медицинските грижи. Нито един специалист не знае дали не представляват епидемиологична опасност и въпреки това те играят и учат заедно с останалите деца в приюта. Затова от БЧК казват, че се водят от човешката добрина, понякога нарушавайки съществуващите правила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск: ЕС с допълнителни мерки за финансиране на охраната на границата
Доналд Туск: ЕС с допълнителни мерки за финансиране на охраната на границата
И от ГЕРБ са против скока на цената на природния газ
И от ГЕРБ са против скока на цената на природния газ