НОВИНИ

Честит Никулден!

Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват на 200 хиляди именници. Освен тях празник имат рибарите, моряците, банковите служители и търговците.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
07:18, 06.12.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
честит никулден

Подвигът и примерът на Мирликийския чудотворец са ни особено нужни тъкмо днес, когато светът и човеците преминават през небивала досега в историята криза на духовността и идентичността, каза за БТА епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, по повод днешния църковен празник.

На днешния ден честваме паметта на един от най-великите божии угодници, един от най-великите божии светии просияли на земята известни в църковната история като символ на благочестието, като образ на устояване на православната вяра, като безпрецедентен пример за подпомагане на бедните и страдащи чеда. Верен следовник на Христа, образец не само на кротостта, но и на всяка добродетел и на всичко онова, което Господ Иисус Христос беше завещал като път към вечния живот, Свети Николай Мирликийски и днес продължава да вдъхновява християнския род към силна вяра, заяви епископ Сионий.

Св. Николай Мирликийски живя, служи, благовести светото евангелие в древния град Мира, Мала Азия. Град, който в древността беше изпълнен с благочестие, високи духовни постижения на христовата вяра и на християнското изкуство. Град, който сега лежи в руини, разрушен и унищожен, но не унищожен духом. Защото Мирликийския светец - Св. Николай, е всякога със църквата христова и въпреки руините на храмовете и на целия град Мира той животвори със своето молитвено присъствие в църквата целия православен народ, посочи духовникът.

Св. Николай Чудотворец е пример за подражание на много групи от хора. Особено на тези, които живеят и се трудят около морета и реки, защото той през живота си укроти много бури, които заплашваха живота на хората, които бяха в морето, така и бури в живота, в чисто житейски план на много човеци. Той подпомогна в своя живот със средства с братолюбие с отеческа грижа, мнозина, които бяха стигнали до бездната, до крайности в своята бедност. Затова и неговото подкрепяне на бедните, неговото човеколюбие към всички страдащи е изключително високо изразено и е достоен пример за всички нас, днешните християни, заяви отец Сионий.

Нека Свети Николай, покровителят на Мирликийската църква, първосветителят на това древно място, да бди над всички нас, молитвено да ни закриля, да принася нищите молитви към съзидателя Бога и да бъде истинска пътеводна звезда, на всички, които искат да живеят благочестивия живот.

И да вървят в святост пред божието лице в служение на по-малките христови братя - страдащите, блуждаещите, тези, които са притеснени и в скърби, и да бъде щит и упование на целия православен народ, каза епископ Сионий.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как в Съединение приемат вестта, че край града ще се съхраняват опасни отпадъци
Как в Съединение приемат вестта, че край града ще се съхраняват опасни отпадъци
Пореден провал на преговорите за мир в Алепо
Пореден провал на преговорите за мир в Алепо