НОВИНИ

Четирима заедно с Местан излизат от ДПС, стават независими депутати

Четирима народни представители от ДПС - Лютви Местан, Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Ердоан Али напускат парламентарната група на движението и стават независими. Доскорошният лидер на ДПС не отговори на въпроса дали ще създаде нова партия. Още от рано сутринта в района на село Могиляне, а след това и в Момчилград се провеждаха паралелни митинги за почитане на жертвите от Възродителния процес. На едните присъстваха отцепилите се от ДПС депутати, придружавани от посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, а на другите - тримата временни съпредеседатели на ДПС и всички кметове на общини в региона, избрани с листата на движението. Министърът на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу, въпреки очакванията, не пристигна на честванията.

bnt avatar logo
от Краси Ангелов, Валя Атанасова
19:20, 26.12.2015
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Лютви Местан не разкри бъдещите си планове в политиката.

- Как ще продължавам да следвам убежденията си, е въпрос чийто отговор ще зависи пак от прекия диалог с нашите избиратели, - каза той. - Ние едва сега започнахме този разговор. Този разговор има продължение и от него ще се роди отговорът и на този въпрос.

От името на депутатите, решили да напуснат парламентарна група на ДПС и да станат независими Хюсеин Хафъзов обяви:

- Ние, като български политици ще отстояваме правата и свободите на избирателите и народа

За първи път Лютви Местан обясни защо е бил в турското посолство ден преди да бъде отстранен от лидерския пост и изключен от партията

- Сега само ще ви кажа, че изконно право на всеки български политик е да осигури собствената си сигурност при критична ситуация, - заяви той.

Местан отказа да обясни какви заплахи е имало към него.Той отново подчерта,че пак би прочел от парламентарната трибуна декларацията в подкрепа на Турция след свалянето на руския самолет. От временното ръководство на ДПС смятат, че Местан и другите трима депутати трябва да напуснат парламента.

- Всеки един народен представител, който е станал народен представител чрез гласовете на ДПС, би било редно и е нормално и естествено да напусне и Народното събрание, - смята Мустафа Карадайъ.

Рушен Риза за първи път повдигна завесата около мотивите за отстраняването на Местан.

- През последната година-година и половина в партията се вземаха еднолични решения, без абсолютно да се обсъди с ръководството нито една тема, нито с кого са правени срещи, нито за какво са правени срещите, - каза Рушен Риза. - Така, че тези проблеми са наслоявани вече година, година и половина и от тази гледна точка се стигна до този ден.

;

Днес на възпоменателния митинг в Могиляне бившият лидер на ДПС и тримата нови временни съпредседатели се разминаха. Пръв на гроба на 18-месечната Тюркян, загинала при сблъсъците с милицията преди 31 години, се появи Местан, придружен от турския посланик у нас. Пред събралото се край тях множество Местан изрази огорчението си от начина, по който е бил отстранен. Малко по-късно на гроба на Тюркян да се поклони дойде шествие водено от Рушен Риза, Четин Казак и Мустафа Карадайъ. На представянето им пред многохилядния митинга се чуха и освирквания, и аплодисменти. Нито един политик не се качи на трибуната. Мустафа Карадайъ коментира ситуацията в ДПС така:

- ДПС има една особена чувствителност, има една твърда имунна система. Защото всички знаем, едно тяло понякога има опити и бацили, и вируси да проникнат. Съхраняването, запазването на нашите национални интереси ще бъде пътят на ДПС от тук нататък и съхраняването на етническия мир в страната трябва да бъде съхранен.Това е философията на ДПС.

По-късно двете групи се разминаха в Момчилград. В цялата ситуация днес най-объркани се оказаха избирателите на ДПС. Те горещо аплодираха и Лютви Местан, и временото ръководство на ДПС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки на казаните за варене на ракия
Опашки на казаните за варене на ракия
Болничен хор надпя Джъстин Бийбър
Болничен хор надпя Джъстин Бийбър