НОВИНИ

Четвъртата индустриална революция

Световният икономически форум в Давос не е темата "разбивач", за която всички говорят...Световният икономически форум в Давос е място, където ако нямаш какво да кажеш по-добре да не ходиш... Тази година на Световния икономически форум в Давос говорят за четвъртата индустриална революция....

Валери Маринов
от Валери Маринов
09:43, 23.01.2016
Чете се за: 01:57 мин.
Истории
четвъртата индустриална революция

Дневният ред на големите международни събития като това винаги са се оказвали повлияни в една или друга степен от текущите проблеми. Така през 2006 година срещата на Г-8 се занимаваше с войната между Израел и Хизбула. Миналата година - 2015, срещата на Г-20 в Турция "залитна" към ситуацията в Сирия и кризата около сваления руски самолет от турски изстребители.

За момента пропускаме срива на китайските борси от началото на годината. Пропускаме неимоверното поевтиняване на петрола - най-ниските цени от повече от десетилетие. Пропускаме и раздвижването около Иран на международната сцена. Всичко това е важно, но това е фонът, на който се провежда форумът в Давос, а там нещата са по-скоро визионерски.

Сега Световният икономически форум се опитва да удържи - и то доста успешно, фокуса върху предварително набелязаната тема: четвъртата индустриална революция. Тон зададе основателят на форума Клаус Шваб с едноименната си книга. Това не са обикновени промени, задвижени от разцвета на интернет, смята той. В статия на сайта на форума Шваб пише, че скоростта, с която се извършват технологичните пробиви е безпрецедентна, развитието е такова, че ще предизвика разцепления върху индустрията на всяка една държава. "Широтата и дълбочината на тези промени провъзгласяват трансформацията на цели системи в производството, мениджмънта и начина на управление във властта", пише Шваб.

Накратко, стъпвайки върху постигнатото в третата индустриална революция (електрониката, комуникациите, интернет) четвъртата индустриална революция се очертава като съчетание на "малкоформатния бизнес" и "пълномащабната свързаност". Тръгвайки от индивидуалното, персоналното в икономиката посредством глобалната свързаност всеки бизнес, колкото и да е малък, всеки човек с идеи и желание за работа може през свързаността да развива (дай боже - успешен!) бизнес модел.

"Новите начини на използване на технологията по-скоро ще променят поведението и нашите системи на производство и потребление, също така ще предложат потенциал за подкрепа на регенерирането и запазването на природната среда, отколкото да създадат скрити разходи под формата на външни фактори и трети страни на въздействие", пише Шваб в книгата си.

;

Всичко ли е толкова безметежно?

В деня на откриването на форума в Давос британският вестник "Гардиън" прогнозира, че от четвъртата индустриална революция ще спечелят повече богатите. Изданието цитира доклад на швейцарската банка UBS, според който ще има по-голямо разделение в доходите и това ще доведе до по-големи ползи за онези, които са на върха по отношение на доходи, (професионални) умения и богатство. "Тези индивиди в перспектива изглежда ще са по-добре позиционирани като умения за да впрегнат и използват изключителната автоматизация и свързаността, те обикновено имат големи спестявания и ще спечелят от това, че държат повечето от активите, чиято стойност ще бъде усилена допълнително от четвъртата индустриална революция", цитира вестникът един от изводите в доклада. В друг материал вестникът пише, че през следващите 5 години в големите икономики ще бъдат ликвидирани 7 милиона работни места. Жените ще бъдат губещи на работното си място, тъй като е по-малко вероятно те да работят в области където технологиите създават работни места.

В изказването си на Световния икономически форум вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън направо предупреди, че дигиталната революция може да разруши средната класа именно заради загубата на работни места.

*** *** ***

Тук някъде би трябвало да напиша "следва продължение" - така де, като в киното. Само че това не е телевизионен сериал. Филмът е един, минали са само началните надписи и първите епизоди. А дали е сред главните герои или седи в салона сред зрителите - това всеки един човек, всеки един народ решаваме сами за себе си....

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима загинаха при стрелба в училище в Канада
Четирима загинаха при стрелба в училище в Канада
ОТ СЕДМИЦАТА: Стъпка към отпадане на гео-блокирането
ОТ СЕДМИЦАТА: Стъпка към отпадане на гео-блокирането