НОВИНИ

ЧЕЗ призовава за бързи мерки срещу кражбите на електроенергия

За бързи мерки чрез законодателни промени, които да включват строги и ефективни санкции за овладяване на кражбите на електроенергия и посегателствата над съоръжения от електроенергийната инфраструктура, призова Потребителският съвет към ЧЕЗ. Това съобщават от дружеството.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:00, 23.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
чез призовава бързи мерки кражбите електроенергия

Средно по 2 часа на ден е прекъсвало електричеството в Западна България заради посегателства над съоръжения от началото на 2014 г. до 31 август 2016 г. Обобщената статистика показва, че почти по 1000 души на ден са стояли без ток само в Западна България заради престъпните деяния върху елементи от мрежата.

"Огромната обществена значимост на проблема изисква единодействие - законодателно и обществено, в мерките, които се предприемат. Потребителският съвет призовава за обединяване на усилията за постигане на общата цел - запазване на инфраструктурата на България и защита на интересите на българските граждани", се казва в отворено писмо от членовете на Потребителския съвет.

Дружеството е направило над 162 хиляди проверки за кражби на електроенергия от началото на 2014 г. и е съставило над 16 000 констативни протокола за нарушения. Дотаксуваната електроенергия за този период е над 55 гигаватчаса. Реално откраднатото количество обаче може да е много по-голямо, защото според нормативната уредба периодът за дотаксуване в България е един от най-късите в ЕС - до 3 месеца - въпреки че нарушението може да е продължавало много повече. Според действащите правила в момента при дотаксуване на 100 кВтч електроенергия се начисляват 11.86 лева без ДДС, докато редовните клиенти за същото количество биха платили с 51 повече повече или 18 лева без ДДС, посочват от ЧЕЗ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да оцеляваме в градската джунгла на две колела
Как да оцеляваме в градската джунгла на две колела
Безредици избухнаха в бежанския лагер Джунглата преди закриването му
Безредици избухнаха в бежанския лагер "Джунглата" преди закриването му