НОВИНИ

Чистят коритото на река Скът край Мизия с евросредства

Близо две години след опустошителното наводнение в Мизия започна почистването и продълбочаването на коритото на река Скът. За целта европейският фонд „Солидарност" отпусна два милиона лева, тъй като подобна сума не е по силите на местния бюджет.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
11:17, 08.06.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

След десетилетия занемаряване, коритото на река Скът беше стеснено и при всеки по-голям порой нивото се вдигаше опасно. Сега десетки камиони, багери и друга тежка механизация участват в изгребването и извозването на стотици тонове наноси и растителност.

Михаил Банков, технически ръководител на обекта: Тези 80-90 хиляди кубика земна маса, които ние извозваме, това значи, че реката ще поеме същото количество вода. Но ако общините не намерят средства да си чистят растителността в коритата, пак ще се образуват наноси. Те остават в тревата, и така сантиметър по сантиметър...

Десният бряг на реката вече е почистен, но предстои и изграждане на диги. Това обаче не е достатъчно, смятат строителите.

Михаил Банков, технически ръководител на обекта: Проблем се създаде, когато преди двайсетина дни се скъса на язовира в Рогозен дигата и се напълни коритото, беше почти да пътя и затова спряхме да работим.

Малина, гр. Мизия: - Не е достатъчно това почистване, трябва повече да се продълбочи, защото от по-високото ниво непрекъснато идват води, наноси и се затлачва.

Любина Кръстева, гр. Мизия: - Сега е добре, но не е добре, това което ни постигна. Дай, Боже, да се реши този проблем.

Обектът трябва да бъде завършен за 150 дни, тоест до края на това лято. Но според специалистите това няма да осигури спокойствието на местните хора, ако почистването на коритото на реката не продължи и извън границите на град Мизия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки срещу нодуларен дерматит в Благоевград
Мерки срещу нодуларен дерматит в Благоевград
Фалшива бомбена заплаха приземи египетски самолет в Узбекистан
Фалшива бомбена заплаха приземи египетски самолет в Узбекистан