НОВИНИ

Кастрират безплатно бездомни животни в Пловдив

Бездомните кучета и котки в Пловдив вече ще бъдат кастрирани безплатно. Това ще става в новия център на фондация Анимал Хоуп Пловдив, който отвори врати до Водната палата. Плановете са всеки месец през клиниката да минават около 200 животни.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
11:00, 08.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Една от основните цели на доброволците от Анимал Хоуп, е да се намали популацията на бездомните животни. В Пловдив това са най-вече котките, чийто брой е нараснал с 35% през последните години.

Деница Гаджалова - Анимал Хоуп България - Пловдив: "Статистиката е около 10 хиляди броя, а колко са всъщност никой не знае."

Кастрацията има и други плюсове за животните.

Д-р Диана Рангелова – ветеринарен лекар: "Кастрирано животното преди първото разгонване, преди 6-ия месец, няма значение дали е куче или коте, му спестява на 100% развитие на тумори на млечните жлези. Кастрацията спестява много други проблеми: пиометра, хидрометра, кисти на яйчниците."

Процедурите ще бъдат напълно безплатни. Достатъчно е да се запази час в кастрационния център.

Д-р Диана Рангелова – ветеринарен лекар: "Кастрацията е рутинна операция и всъщност не е нещо страшно, животното се възстановява в рамките на 24 часа."

В клиниката работят двама метеринарни лекари. Назначен е и т.нар. ”ловец”, който по сигнали на граждани улавя бездомните животни и ги води за кастрация. Възрастни хора, които нямат транспорт, но искат да кастрират куче или коте, също ще могат да разчитат на екипа на Анимал Хоуп Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшива бомбена заплаха приземи египетски самолет в Узбекистан
Фалшива бомбена заплаха приземи египетски самолет в Узбекистан
Световен ден на океаните - любопитни факти за тях
Световен ден на океаните - любопитни факти за тях