НОВИНИ

Чудотворна икона от Света гора пристигна в София на Велика събота

На Велика събота днес, за най-големия празник за всички православни християни - Възкресение Христово, в патриаршеската катедрала "Свeти Александър Невски" беше посрещната иконата "Света Богородица - Всецарица" от Света гора. Вижте прякото включване на Илина Бисерова в обедните новини "По света и у нас"!

bnt avatar logo
от Илина Бисерова БТА
09:17, 30.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Иконата е осветена в Светогорския манастир "Ватопед", където се съхранява оригиналният ѝ чудотворен образ. Чудотворната Светогорска икона помага на онкологично болни хора, идващи при нея с вяра. При посрещането на чудотворната икона пред катедралата тя ще бъде внесена в Светия олтар с литийни песнопения в нейна чест, а на 1 май - на Пасха Христова, ще бъде изнесена за поклонение от 11.00 часа за измолване от Света Богородица на нейния майчински покров, който да послужи за изцерение както на всички с онкологични проблеми, така и на всички, които търсят застъпничеството на Божията Майка пред нейния Син и наш Господ - Възкръсналият Исус Христос.

Светата икона ще остане в патриаршеската катедрала до 2 май - до втория ден на Възкресение Христово, когато Църквата чества паметта на Светия благоверен и равноапостолен цар Борис Михаил - Покръстител Български. На него е посветен южният олтар в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След празничната литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир "Свети Козма и Дамян", където завинаги ще бъде обект на свето преклонение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват качеството на храните във Варна
Проверяват качеството на храните във Варна
Велика събота - последният ден от Страстната седмица
Велика събота - последният ден от Страстната седмица