НОВИНИ

Чумата стигна и до Силистра, заразен е голям свинекомплекс със 17 000 животни

Българската агенция по безопасност на храните констатира ново огнище на Африканска чума по свинете в индустриална ферма в село Попина, община Ситово, област Силистра, съобщиха от Агенцията. Констатирани са и ново огнище в област Русе, и нов случай при диви прасета в област Велико Търново.

bnt avatar logo
от БНТ
18:27, 30.07.2019
Чете се за: 02:11 мин.
У нас

В Русенско, свинекомплексът в Юделник със 17 000 прасета остава единствен засега, в който заразата все още не е проникнала. Пробите от четвъртък са отрицателни. В събота и неделя са взети нови проби, за които директорът на агенцията по храните в Русе е получил уверение по телефона, че и те са отрицателни.

В индустриалната ферма в Голямо Враново, Русенско евтаназията на свинете ще започне най-рано утре, защото трябва да се осигури допълнителна техника и екипи. Определен е самостоятелен терен, в който ще бъдат загробени убитите животни.

Д-р Георги Дяков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Русе: Извършват се инженерните дейности, които трябва да съпътстват една такава операция и в четвъртък евентуално ще започнем с група от животни, от които всъщност са взети пробите и е установен положителен резултат за наличие на вируса.

Утре ще приключи загробването на свинете от фермата в Николово, а до края на седмицата и в Бръшлен.

Същевременно във видинския квартал "Нов път" вече евтаназират прасета, след като вчера там беше открито огнище на африканска чума. По хуманен начин се умъртвяват и свинете в личните стопанства в 3-километровата зона около огнището. Някои от стопаните във Видинско трудно се съгласяват животните им да бъдат умъртвени.

Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, град Видин: След това се насочваме към 10-километровата зона с 15 населени места, където ще започне вземането на кръвни проби и ще се правят ежеседмични клинични прегледи за заболяването. Ние проведохме информационна кампания, но винаги има недоволни хора. Не могат да възприемат, че това е единственият начин да се спре разпространението на вируса.

И в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Агенцията по храните Дамян Илиев предупреди, че основната опасност за разпространението на африканската чума са животните в личните стопанства. Затова е важно всички домашните прасетата в 20 километровите зони около свинекомплексите да бъдат заклани.

Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ: Важно е в районите, където няма вирус това да стане незабавно, защото месото няма да е опасно. Имаме право да им направим актове, да евтаназираме животните и да решим проблема.

Добрата новина от Видин е, че до момента взетите проби от индустриалната свинеферма с 4000 прасета, която е в 3 километровата зона до огнището с чума, са отрицателни.

Междувременно от ДФ "Земеделие" съобщиха, че спират проверките в свиневъдните стопанства, свързани със схеми и програми, които фондът финансира. Забраната е част от кризисните мерки срещу разпространението на африканската чума.

;

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Попина, община Ситово, област Силистра. Положителните проби бяха лабораторно потвърдени днес, 30 юли 2019 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма и първи за областта.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

БАБХ потвърди и едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Русе, град Бяла в лични стопанства, в които се отглеждат 9 нерегистрирани свине. Населеното място попада в 10 км надзорната зона, създадена около потвърденото на 16 юли 2019 г. огнище в регистрирана фамилна ферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла.

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от днес, 30 юли 2019 г.

Установен е и нов случай на Африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, област Велико Търново.

Вижте в репортажа на Зоя Велинова още около разпространението на африканската чума по свинете у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев сезира КС заради финансирането на партиите от бизнеса
Радев сезира КС заради финансирането на партиите от бизнеса
Налагат драконовски мерки срещу пушенето на закрито в Гърция
Налагат драконовски мерки срещу пушенето на закрито в Гърция