НОВИНИ

Започва процедура по ликвидацията на застрахователя "Олимпик"

Съдът в Кипър откри процедурата по ликвидация на застрахователното дружество "Олимпик". Назначени са и двама постоянни ликвидатори. Компанията фалира през август миналата година. Тогава близо 200 000 автомобила в България останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Щетите за българските водачи бяха оценени на над 9 милиона лева.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:01, 30.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Всеки клиент, който е имал полица, претърпял е щети от застраховано в "Олимпик" моторно превозно средство или има някакво друго вземане от дружеството, може да потърси парите си от фалиралия застраховател.

Потребителите, които вече са заявили своите претенции пред български офис на кипърския застраховател, не е необходимо да предприемат нищо повече. Тези, които не са подали документи, трябва да очакват указания от ликвидаторите.

Ликвидаторите са длъжни да уведомят индивидуално и писмено всички известни кредитори на "Олимпик", в това число и тези от България за срокове, санкции или забележки за вземанията. Кредиторите на дружеството ще получат формуляр за предявяване на вземането.

Подробна информация за необходимите действия ще бъде давана на уеб-сайта на българския регулатор - Комисията за финансов надзор - www.fsc.bg.

Цялата тази процедура вероятно ще отнеме много време и не е ясно кога хората ще могат да си получат парите.

Оттук нататък ликвидаторите трябва да уточнят активите на застрахователя, да изчислят предявените вземания на кредиторите, да преценят тяхната основателност и да определят размера им. Доста време ще отнеме и известяването на всички кредитори, както и разглеждането на евентуални протести от тяхна страна.

Едва след това може да се пристъпи към изплащането на парите. От КФН уверяват, че са предприели необходимите стъпки, за да защитят правата и интересите на българските клиенти на фалиралото застрахователно дружество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха на 25 г. затвор мъж, убил приятелката си
Осъдиха на 25 г. затвор мъж, убил приятелката си
Кейти Пери беше призната за виновна в плагиатство
Кейти Пери беше призната за виновна в плагиатство