НОВИНИ

Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете в комплекса в Юделник

В индустриалната ферма в Голямо Враново евтаназията на животните ще започне най-рано утре, защото трябва да се осигури допълнителна техника и екипи. На този фон обаче взетите 280 проби от животни в свинекомплекса в Юделник, Русенско, нито една не е положителна.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова,Роман Сушков
12:12, 30.07.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Добрата новина е от свинекомплекса тук в Юделник, където се отглеждат над 17 000 прасета. Оказва се, че от взетите 280 проби от животните нито една не е положителна. Това означава, че заразата не е успяла да проникне на територията на фермата.

В работата си напредват и екипите, ангажирани с евтаназията на прасетата от свинекомплексите в Бръшлен и Николово, където беше установен вируса. До утре ще бъдат загробени всички 17 000 животни от фермата в Николово.

И още един акцент към Африканската чума по свинете. Още с обявяването на епидемията в русенска област големите хранителни магазини са прекратили договорите си за доставка на свинско месо с един от най-големите местни свинекомплекси, където е установена заразата и в момента се снабдяват със свинско месо от Южна България. И въпреки че няма драстично увеличение на цената на свинското месо , от големите хранителни вериги в Русе отчитат ръст в продажбите на пилешкото месо и рибата.

;

Магазините в русенско вече зареждат свинско месо от Южна България и чужбина

Този огромен магазин от години се снабдява основно от една от най-големите свинеферми в русенско. Има собствена транжорна. Прекратяването на договора станало бързо.

Борислав Дончев - управител на хипермаркет: Това решение се взе миналата седмица след обявяване на чумната епидемия в регион Русе.

Предлагат само българско свинско месо, което считат за много по-качествено от вносното. Кризата посрещат подготвени.

Борислав Дончев - управител на хипермаркет: Ние наблюдаваме постоянно какво се случва в русенска област. И още при първата обявена епидемия в първия свинекомплекс ние се насочихме към други алтернативни доставчици на месо.

Тук често има проверки от агенцията по храните, но не се е наложило да бъде променян контролът по хигиената и качеството на работа, защото те са на високо ниво, казва управителят. Той има по-скоро песимистични прогнози за бъдещето на българския отрасъл. Ето какво ще се случи, ако бъде унищожен.

Борислав Дончев - управител на хипермаркет: Ами какво ще се случи... Ще консумираме вносно месо.

Зесега един от големите проблеми е транспортирането на трупно месо. Фирмите се страхуват да допускат своите камиони в региона. За последните два месеца свинското месо тук е поскъпнало между 5 и 10 стотинки за килограм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Властите в Панама задържаха около 3 тона кокаин
​Властите в Панама задържаха около 3 тона кокаин
Председателят на кипърския парламент е на посещение у нас
Председателят на кипърския парламент е на посещение у нас