САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Производители на малини са заплашени от фалити

Малинопроизводители от цялата страна предупреждават, че има драстичен срив на изкупните цени на продукцията им. От бранша са категорични, че тенденцията е започнала от миналата година и ако държавата не вземе спешни мерки ще има фалити на доста от фирмите. Основната причина е дъмпинг на замразени малини на държави извън Европейския съюз, които агресивно навлизат на европейския пазар.

от Зорница Илиева
11:29, 30.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Земеделските производители, които се занимават с малинопроизводство у нас, са малко над 1000, а насажденията са близо 22 000 декара. Пресните малини са за вътрешния пазар, а замразените - за европейския. Производителите обаче се притесняват, че и тази година ще продават на загуба.

Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните: „На пазара през последните две три години започнаха да се появяват страни, които досега не са били традиционно в малинопроизводството като Украйна, като Косово, като Черна гора, дори Албания. В рамките на 1,2-1,3 евро предлагат замразена малина на пазарите в Германия!

Българските производители досега са продавали изгодно на пазари в Германия, Великобритания и Франция, сега обаче ще разчитат предимно на евросубсидии.

Станимир Стефанов, старши експерт в Национална служба за съвети в земеделието: „В момента тече прием по една мярка от Програмата за развитие на селските райони- подмярка 6.3 - стартова помощ за развитието на малки земеделски стопанства, където малинопроизводството и сектор „Плодове и зеленчуци" са приорететни.

От браншовата асоциация са внесли предложение в земеделското министерство за договаряне на по-добри условия през следващия програмен период след 2020 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Възстановена е продажбата на месечни винетки за камиони
​Възстановена е продажбата на месечни винетки за камиони
Арестант загина в Пловдив след скок от третия етаж
Арестант загина в Пловдив след скок от третия етаж