НОВИНИ

Собственикът на "ТАД груп" е задържан за 72 часа

Собственикът на "ТАД груп" - Иван Тодоров, беше задържан тази сутрин. Той е кацнал на летище "София" в 9:05 часа с полет от Истанбул. Арестуван е веднага след като е преминал граничен контрол.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:45, 30.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Според информация на БНТ от летище "София", след задържането Иван Тодоров е откаран в МВР болница, където да му бъдат направени пълни медицински изследвания преди да бъде конвоиран до сградата на Националната следствена служба.

В следствения отдел на Специализираната прокуратура ще бъдат повдигнати обвинения срещу Иван Тодоров в кибертероризъм в присъствието на адвокати, след което ще бъде задържан за 72 часа.

Според източници на БНТ, прокуратурата възнамерява утре да внесе в Специализирания наказателен съд искане за постоянно задържане на Тодоров. Тезата на държавното обвинение е, че чрез източването на данните от информационната система на НАП на над 5 милиона българи и последващото разпространение, е предизвикало смут и страх в обществото. Именно поради тази причина престъплението е приравнено с тероризъм.

Прокуратурата сочи като пряк извършител Кристиян Бойков, а като втори подбудител, освен Иван Тодоров, Георги Янков - търговският директор на "ТАД груп". Янков и Бойков останаха на свобода срещу парична гаранция от 20 хиляди лева. Не е изключено прокуратурата да повдигне обвинения и срещу други служители на компанията. Прокуратурата събира доказателства и за поръчителя на тази афера, в лицето на собственика Иван Тодоров.

Предстои да следим тази тема в развитие и да чуем отговора на адвокатите на Иван Тодоров след като му бъде повдигнато обвинение в Националното следствие.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на три села в Генерал Тошево излязоха на протест заради режима на водата
Жители на три села в Генерал Тошево излязоха на протест заради режима на водата
​Властите в Панама задържаха около 3 тона кокаин
​Властите в Панама задържаха около 3 тона кокаин