НОВИНИ

Д-р Цветеслава Гълъбова: Парите за психиатрична помощ са срамно малко

Неглижирането на трудностите на хора с психични проблеми води до това, че се случват инциденти с тях. Големият проблем е, че не се изгради мрежа за тяхното обгрижване и адекватно рехабилитиране в извънболнична среда. Това коментира директорът на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
07:26, 18.07.2018
Чете се за: 00:26 мин.
Още

Пациентите получават най-качествено лечение, което го има в света в момента, проблемът е, че след това не получават адекватната грижа. Липсата на информация, на истински числа какво е състоянието наистина е проблем, но самата информация няма да ни помогне да лекуваме, ще ни помогне да планираме здравни разходи адекватно, коментира Гълъбова.

Цветеслава Гълъбова: Ние сме единствената специалност, която няма високоспециализирана дейност в амбулатория. Психиатричните клиники се финансират само от бюджета през МЗ и една част от общинските бюджети.

По думите ѝ парите за психиатрична помощ са срамно малко, но преди това трябва да се каже за какво ще бъдат използвани, като може би трябва да бъдат увеличени двойно или тройно. Лошата материална база деморализира пациенти и работещи в психиатричната помощ, каза още д-р Гълъбова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп се оправда с неточност в изразяването си при срещата с Путин
Тръмп се оправда с неточност в изразяването си при срещата с Путин
МС ще разгледа мерки за задържане на децата в образователната система
МС ще разгледа мерки за задържане на децата в образователната система