До 2 месеца ВКС решава за освобождаването на Полфрийман

Върховният касационен съд ще се произнесе до 2 месеца дали допуска възобновяване на делото по предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман. Днес пред върховните съдии прокуратурата пледира, че съдебният състав от Апелативни съдии, освободил австралиеца, е бил незаконен и е трябвало да си направи самоотвод. Адвокатът на Полфрийман отхвърли доводите на държавното обвинение.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:06, 07.10.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Джок Полфрийман избра да остане в дома за чужденци в Бусманци и не се яви пред Върховните съдии. Осъденият за убийството на Андрей Монов беше представляван само от адвоката си.

Защо Полфрийман избра да не идва днес?

Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман: А, много интересен въпрос. Г-н Полфрийман като го питах защо няма да дойдеш, той каза: "Аз наистина съм убеден левичар, но не обичам "Народният съд".

В съдебната зала прокуратурата изтъкна, че неправилно Апелативния съд се е произнесъл с определение, което не подлежи на ревизия. Държавното обвинение настоява, че съдебният акт е трябвало да бъде решение. Според защитата, обаче това би създало хаос в разглеждането на подобни производства.

Калин Ангелов, адвокат на Джок Полфрийман: Всички лишени от свобода, на които им е било отказано с определение, а не с решение, на това основание ще искат възобновяване на делото им. Защо за едни може, а за друг не може?

Според прокуратурата обаче, съществена причина делото да се разгледа отново от Апелативния съд е фактът, че докладчикът и председателят на състава имат обвързаност с Българския хелзински комитет. В мотивите си, те са се позовали на положителна характеристика на Полфрийман от председателя на организацията.

Държавното обвинение твърди, че двамата съдии е трябвало да си направят самоотвод, поради съмнения в предубеденост. Прокуратурата поиска още върховните съдии да спрат изпълнението на определението за условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Медиците излязоха на национален протест с искане за по-високо заплащане
Медиците излязоха на национален протест с искане за по-високо заплащане
Продължава издирването на мъжа, изчезнал във водите на Марица
Продължава издирването на мъжа, изчезнал във водите на Марица