НОВИНИ

Да се усмихнеш на болката

Отбелязваме международния ден на храната с увреждания. В световен мащаб около 15% от населението има някаква форма на увреждане. С едноминутно мълчание в памет на трагично загиналите деветима незрящи от катастрофата край село Микре започна фестивалът за хора с увреждания „Светът е за всички" в Русе. Той събра хора от близо 40 организации, чиято основна цел беше да покажат талантите си и да заявят, че всеки има право на достоен живот. Сред тях е и Диана Николова, с която ви срещаме сега.

bnt avatar logo
от Ива Колева
09:07, 03.12.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Диана Николова - един щастлив човек, който не се оплаква, а се приема такъв, какъвто е. Въпреки злощастното стечение на обстоятелствата. Когато е на 12, пада отвисоко и получава травма на гръбначния стълб. Родителите ѝ се страхуват, че съучениците ѝ ще ѝ се присмиват. Но това не се случва.

Диана Николова - председател на Сдружение „Регионална достъпност" - Русе: "Нас не ни деляха - аз съм завършила нормално училище, децата бяхме еднакви - играехме заедно, не се деляхме."

Днес обаче Диана споделя, че често усеща как хората по улиците се вторачват в нея и я съжаляват. Въпреки това не си позволява да се предаде.

Диана Николова - председател на Сдружение „Регионална достъпност" - Русе: „Винаги гледам от позитивната страна. Всяко нещо е един урок в живота. Не може да наказваш себе си за грешките на другите. Все чувам по улиците някакви подмятания - и от деца, и от възрастни. Не може да се каже, че обществото ни е длъжник - обществото трябва само да ни възприеме такива, каквито сме. Още родителите трябва да говорят на децата си, че независимо от уврежданията, ние сме като всички останали."

Споделя още, че основният проблем за хората с увреждания е недостъпната градска среда. Както и това, че често не получават възможност да се реализират професионално. Но най-важното според нея е да не спираш да опитваш и да отвърнеш на болката с усмивка.

Диана Николова - председател на Сдружение „Регионална достъпност" - Русе: „Животът си тече. Приеми се какъвто си - нашите ограничения са нашата силна страна."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дари подарък - изпълни коледно желание на дете в нужда
Дари подарък - изпълни коледно желание на дете в нужда
Аз съм: Ивета Андреева
"Аз съм": Ивета Андреева