НОВИНИ

Дачич: През 2019 г. въпросът за Косово продължава, но в по-различен формат

Сръбският външен министър Ивица Дачич каза, че Сърбия през 2019 г. със сигурност интензивно ще се занимава с въпроса за Косово и Метохия, но "вероятно в по-различен формат от сега".

bnt avatar logo
от БГНЕС
11:31, 27.12.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света
дачич 2019 въпросът косово продължава различен формат

„Що се отнася до мен, бих искал още утре да имаме споразумение и решение, но това не е реално, много кубчета трябва да се наредят", каза Дачич на въпроса дали очаква следващата година да се реши въпроса за Косово.

Той посочи и че европейските преговарящи от известно време са настрана - те имат избори през май, а след това ще минат още няколко месеца, докато сформират нова Европейска комисия и изберат наследник на Федерика Могерини.

"Съединените щати искат да запълнят този вакуум и това е добре за целия процес, защото ние не искаме да се губи време. Затова насърчава и писмото на Доналд Тръмп до президента Александър Вучич като добър знак, че Америка иска диалогът да продължи, за да не се губи моментът, както често се случваше през последните пет-шест години по заслуга на Прищина", каза шефът на сръбска дипломация.

Той отбеляза, че, според него, би било полезно покрай САЩ да се включат и други големи страни като Русия и Китай, тъй като това би осигурило широки международни гаранции за всичко, което би било договорено.

Ивица Дачич: Това ще означава пълна международна легитимност за всичко, което ще бъде договорено около Косово и Метохия, а преди всичко би подсигурило договорът да бъде дългосрочен, което е в интерес на Сърбия.

Той каза, че идеята за разграничаване на сърбите и албанците "е единствената на масата, но тя трябва да бъде съпроводена с редица други договорености".

Ивица Дачич: Ние не се отказваме от най-високите права на сръбската общност в Косово и Метохия, от защитата на сръбското културно наследство, от големия имот, който Сърбия има в КиМ и всички добре го знаят.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайванци се вдъхновиха от жълтите жилетки и протестират срещу високите данъци
Тайванци се вдъхновиха от "жълтите жилетки" и протестират срещу високите данъци
С топъл чай посрещат хората в социална кухня в Благоевград
С топъл чай посрещат хората в социална кухня в Благоевград