НОВИНИ

Даниел Митов: Кристалина Георгиева е уважаван човек навсякъде по света

Българското правителство издигна еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева вместо Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на кабинета. Аргументите на кабинета да оттегли политическата си подкрепа от Ирина Бокова са резултатите от последното гласуване в ООН, на което Бокова бе класирана на шесто място.

bnt avatar logo
от БНТ
15:09, 28.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че оттеглянето на подкрепата е било тежко решение, но то е взето на база внимателен анализ и разговори с партньорите на България. По думите му, Кристалина Георгиева е уважаван човек навсякъде по света, има практически дипломатически опит и е силна кандидатура.

Даниел Митов, министър на външните работи: Вие знаете, че няма процедура за оттегляне на номинациите. Оставяме на дискрецията и на преценката на г-жа Бокова как тя също да преоцени своето участие в това състезание. Българското правителство, външният министър, премиер, президент, не сме си позволявали по никакъв начин да се отклоняваме от официално заявените позиции и подкрепа за номинацията до момента. Всички спекулации, които се появиха по медиите, че аз съм се обаждал на някого, на външни министри, на държави-членки на СС, за да им обяснявам кой ще бъде сменян, и кой не - са лъжи. Който твърди такова нещо, е лъжец.
Бойко Борисов, министър-председател: Положихме огромни усилия. Знаете, това е една изключително сложна процедура. Действително, повтарям и г-жа Бокова положи много усилия. Аз дадох пример с г-жа Румяна Желева, като външен министър, когато кандидатства за еврокомисар и още на първото негативно представяне я оттеглихме. Дадохме миналия път последен шанс, да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с едно място надолу. Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас. Така че, ще се тиражират много лъжи, но мисля, че това решение е правилно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДАМТН: Всички прегледи на падналия асансьор в кв. Свобода са били направени
ДАМТН: Всички прегледи на падналия асансьор в кв. "Свобода" са били направени
Риана представя втората си модна колекция в Париж
Риана представя втората си модна колекция в Париж