НОВИНИ

Даниел Митов: Ще настояваме за недопускане на нови мигрантски маршрути

Пред Съвета на вътрешните министри и на Европейския съвет България ще настоява за недопускане на нови мигрантски маршрути, след затварянето на т.нар балканки път. Това съобщи в кулоарите на парламента министърът на външните работи Даниел Митов, като увери, че за момента няма нищо ново, което да се определи като рисково за страната ни.

bnt avatar logo
от БТА
11:53, 11.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света
даниел митов настояваме недопускане мигрантски маршрути

Недопускането на нови пътища за бежанците трябвало да бъде записано във финалното споразумение, като визираните маршрути засягат българо-турската, гръцко-турската сухопътни граници и Черно море. Турция вече била направила стъпка в тази посока.

Другото наше искане обвързва либерализацията на визовия режим за Турция /ако се стигне до такова решение/ с предварително заявена дата, както и яснота кога Анкара ще започне да изпълнява споразумението за реадмисия с Евросъюза. Митов допълни, че българо-турски работни групи ще започнат подготовката за подписване на двустранна реадмисионна спогодба на 15 и 16 март.

Външният министър успокои, че в момента няма нищо ново по границите ни с Турция и Гърция във връзка с бежанската вълна, което да може да се определи като рисково за България. С Гърция сме договорили механизъм за ранно предупреждение, ако евентуално се появят данни за увеличен миграционен натиск на границата между двете, подчерта той.

След затварянето на балканския път, в тази ситуация никой не е застрахован, но българската държава проведе заседание на оперативната работна група, която се занимава с превенция от подобни рискове, в събота имаше и съвместно учение, на което присъства премиерът - не смятам, че има повод за притеснение, но рискове винаги съществуват, добави Даниел Митов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежки катастрофи в русенско
Тежки катастрофи в русенско
Арестуваха нападателите на 94-годишна пенсионерка
Арестуваха нападателите на 94-годишна пенсионерка