НОВИНИ

Даниел Митов: Турция да докаже, че споразумението за реадмисия работи ефективно

След анексирането на Крим се стигна до сериозни дисбаланси в региона на Черно море. Има струпване на въоръжени сили от страна на Русия. Това води до необходимостта НАТО да демонстрира готовността си да защитава всеки свой съюзник и да балансира присъствието. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 22.06.2016
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Сигурността в Черно море

"Предното присъствие" винаги е било под формата на учения. В акваторията на Черно море действа конвенцията от Монтрьо, която ограничава присъствието на военни кораби на нечерноморски държави в рамките на 21 дена. Това означава, че регионалните формати са силно ограничени. България не е поемала никакъв ангажимент за участие, разговорите ще продължат, инициативата е елемент от този разговор, който излишно се натовари с емоции. Излишно е да се свръхдраматизира. Никой няма намерение да напада когото и да било, подчерта Митов.

Отношенията между Европейския съюз и Турция

По думите на министър Митов, въпросът за реадмисията трябва да се разисква на ниво ЕС - Турция. Турската страни ни казва, че е ратифицирала споразумението, но предстои страната да приеме как ще се прилага самото споразумение. Това е правен казус, който трябва да се реши на ниво ЕС - Турция. България настоява Турция да спазва споразумението за реадмисия и е необходимо време, в което Анкара да докаже, че то е приложимо и работи ефективно.

Външният министър изрази надежда скоро да започне истинското приложение на споразумението. Сподели, че ситуацията по границата е спокойна и миграционният натиск не е увеличен.

Европа ясно казва каква е ситуацията, какво може и какво не може да изпълни. Турция има капацитета да се справя със засиления преди време миграционен натиск. Това е добра рамка за да може да продължим с изработването на механизми за по-добър контрол на миграционните потоци. Необходимо е и унищожаване на мрежата за нелегален трафик на мигранти, заяви Митов.

Референдумът във Великобритания

Даниел Митов коментира и темата за предстоящия утре референдум във Великобритания за членството в Европейския съюз. Трудно е да си представим общността без Великобритания, коментира той. Всички държим да видим положителен резултат от референдума. Оптимист съм за изхода и вярвам, че Великобритания ще остане пълноправен член. Това е и допълнителна доза адреналин за единството на Европейския съюз. Нужно е обаче да се свърши доста работа за завършването на единния европейски пазар, по други системи, които бяха договорени с Великобритания предварително, но те са в полза на ЕС.

Търговското споразумението между ЕС и Канада

Работим отлично с канадските си колеги, но с ратифицирането на търговското споразумение с Канада, българските и румънските граждани няма как да не бъдат третирани наравно с всички останали европейци. Докато България и Румъния не получат визова либерализация за своите граждани, няма как да продължим по пътя на ратификацията на споразумението между ЕС и Канада. В скоро време очаквам движение по въпроса, следващият месец у нас идва техническа мисия от Канада, която ще се занимава с детайлите около либерализацията на визовия режим.





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не достигат берачите на гъби
Не достигат берачите на гъби
Застреляха талисмана на Олимпиадата в Рио
Застреляха талисмана на Олимпиадата в Рио