НОВИНИ

Даниел Митов: Не сме закъснели с номинацията на Ирина Бокова

Министърът на външните работи коментира в "Денят започва" кандидатурата на България за генерален секретар на ООН и скандалната среща на българската делегация в Лондон.

даниел митов сме закъснели номинацията ирина бокова
bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 10.02.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Даниел Митов заяви, че номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН е в изпълнение на решение 404 от 2014 г. на кабинета Орешарски.

"Трябваше да бъде избран подходящ момент, трябваше много рационално да се подхожда. Аз съм изключително разочарован от целия истеричен, писклив, фалцетен тон, с който напоследък се говори по тази тема. По никакъв начин конкретната подкрепа на определени партии и политици не донесе и не допринесе за успеха на тази номинация", каза Митов.

Той уточни, че не сме се забавили с кандидатурата, тъй като крайният срок за номинации е до края на март. А избора на генерален секретар е чак в края на годината. Тепърва се очакват сериозни кандидати, което е тактически ход.

Митов потвърди също, че Кристалина Георгиева никога не е обявявала официално, че ще се номинира за шеф на ООН. Тя винаги е казвала, че й е важна работата в комисията, каза Митов.

"Разбира се, че Външно министерство ще мобилизира целия си ресурс и всички възможности, за да си защитава българската номинация. Ще си фокусираме усилията и ще направим всичко възможно, така че да можем да допринесем максимално за успеха на кандидатурата", заключи Даниел Митов.

Вижте целия разговор в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за силен вятър почти в цялата страна
Жълт код за силен вятър почти в цялата страна
Одобриха на първо четене промяна във френската Конституция
Одобриха на първо четене промяна във френската Конституция