НОВИНИ

ДАНС и СГП проверяват "Кинтекс"

ДАНС и Софийската градска прокаратура са започнали проверка в държавното оръжейно дружество Кинтекс.

Александър Марков
от Александър Марков
17:37, 28.03.2016
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

От ДАНС заявиха, че проверката е под надзора на Софийската градска прокуратура, но от обвинението отказаха да уточнят за какво е тя. Агенти на ДАНС не са нахлували в Кинтекс, а само са изискали документи по разледване, което тече, уточниха и от икономическото министерство. Документите са предадени на агентите. "Кинтекс“ е държавна компания за външна търговия със специални стоки. Извършва износ и внос на оръжие, боеприпаси, бойна и специална техника.

;

Иван Досков, изп. дир. на "Кинтекс" - Днес сутринта дойдоха представители на ДАНС, подчертавам - само представители на ДАНС, т.е. нямаше представител на прокуратурата в групата, която дойде на посещение в Кинтекс. И с писмо поискаха да им бъдат предоставени документи, които касаят текущата дейност на фирмата, а именно - това са договори, които фирмата е подписала с чуждестранни клиенти, и договори, които са подписани с българските производители, чиято продукция се изнася с тези договори.Така че информацията, която беше поискана от представителите на ДАНС и им беше предоставена, съгласно този списък, който те ни дадоха, след което представителите на ДАНС си тръгнаха.Но това, което беше оповостено първоначално в медиите, че е имало обиск, че е имало нахлуване в ДАНС, че се изземват документи, не отговаря на истината. Значи, представителите на ДАНС дойдоха, поискаха определен обем от информация и в хода на деня тази информация им беше предоставена.

Предполагам, не може да се каже за какви сделки става въпрос? - Ами, това са договори, които се изпълняват и в момента от фирмата. Пак казвам, това са договори, които са свързани с износ на продукти от България, и съответно договорите, които ние имаме с бг производителите за обезпечаването на тези договори. Значи, аз лично нямам никакви притеснения, тъй като част от тази информация, която днес беше поискана вече е предоставяна на органите на ДАНС, в началото на тази година. Така че това не е нещо ново. Просто, според мен, една проверка от страна на ДАНС, доколкото разбирам - възложена от прокуратурата, но аз повече не мога да кажа какво налага изискването на тази информация.Нещата са напълно в рамките на нормалното, това са търговски договори, които се изпълняват в момента, ние сме съвсем открити и винаги сме съдействали тогава, когато към нас са се обърнали за предоставяне на информация от такъв характер.

А тези са договори за износ на продукция закъде? Или това е тайна на следствието, предполагам. - Ами вижте сега, ние нямаме практика да оповестяваме конкретно за какво и закъде става въпрос, тъй като все пак това е информация, която съдържа търговска тайна и, според мен, не е необходимо на този етап това нещо да се оповестява публично. Тази информация е предоставена на съответните компетентни органи. Това е, което мога да кажа към момента.Не мога да коментирам за какво разследване става въпрос, от мен беше поискана информация и аз съвсем коректно съм я предоставил, но не са ми давали обяснения във връзка с какво се изисква тази информация.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинение на Пелов за убийството на братята в Ботевград
Прокуратурата повдигна обвинение на Пелов за убийството на братята в Ботевград
Необходими ли са законови промени за хора с психични проблеми с оръжие?
Необходими ли са законови промени за хора с психични проблеми с оръжие?