НОВИНИ

Дарение на общински имот за църквата предизвика недоволство в Стара Загора

Община Стара Загора дари на Старозагорската митрополия имот от близо 2 дка на върха на парк Аязмото. Идеята е там да бъде изграден църковен музей. Дарението предизвика бурни реакции в социалните мрежи.

bnt avatar logo
от БНТ
09:46, 17.02.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

През миналата година старозагорският митрополит Киприан поиска терена от Община Стара Загора, за да бъде направен музей на предшествениците му и църковното дело. Затова кметът предложи на Общинския съвет да направят дарителски жест и да прехвърлят на митрополията бившия ресторант в парка. Той е на Общината, закупен преди три години от банка кредитор на фалирал бизнесмен. Предложението на градоначалника бе прието остро в социалните мрежи като граждани настояха имотът да остане общински, други пък се обявиха да бъде музей на ландшафтната архитектура. В крайна сметка с 45 гласа "За" и двама "въздържали се" местният парламент реши ресторантът на Аязмото да се дари на митрополията. Един от въздържалите се общински съветници е категоричен, че не е дал гласа си за дарението заради липсата на ясна визия за бъдещето му.

Антон Андонов, общински съветник: Поради доста големите неясноти, които имаше предложението, което общинска администрация даде, тъй като ние не знаем какво ще има там, има ли идеен проект, няма ли, за колко време. Разбрахме, че ще се реализира за 10 години, колко пари ще струва, кой ще администрира после този така наречен "музей"...

Въпреки категоричната позиция на Общинския съвет, няколко дни след дарението от Старозагорската митрополия изненадващо отказаха да подпишат договор. В специално писмо до кмета те настояха договорът да се сключи след представянето на идеен проект от страна на църквата, който да бъде подложен на широко обществено обсъждане.

Митрополит Киприан: Това наше искане е продиктувано да покажем на широката старозагорска общественост, че както Старозагорската света митрополия, така и Община Стара Загора, са готови не само да приемат мнението на православните християни, но и на гражданите, но и винаги да се вслушат в гласа на разума".

Идейния проект на митрополията ще бъде готов до 3 месеца и едва след това ще се сключи договор. След това ще се пристъпи към реконструкция и изграждане на музей на Църковното дело. По груби сметки това ще струва около 5 милиона лева, като средствата ще бъдат изцяло от дарители, казаха от митрополията в Стара Загора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къдроглавите пеликани в резервата Сребърна чакат своите малки
Къдроглавите пеликани в резервата Сребърна чакат своите малки
90% от жилищата в ромските квартали в Пловдив са незаконни
90% от жилищата в ромските квартали в Пловдив са незаконни