НОВИНИ

"Дари история": Знамето, което една българка дари на НВИМ

Как жена, майка на 5 деца и баба на 13 внуци, взема трудното решение да дари знаме от Илинденско-преображенското въстание на Националния военноисторически музей. Анка Хикимова пазила от 1956 година светинята с надпис "Свобода или смърт". Днес знамето, което Анка получила от дядо си, е напълно реставрирано и запазено за поколенията.

bnt avatar logo
от Йордан Димитров
20:29, 12.06.2017
14310
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Осемдесет годишната Анка Хикимова е направила изключително ценно дарение на Националния военноисторически музея. Истинско знаме, от коприна, напоено с кръв от едно от най-драматичните български въстания.

Анка Хикимова-Колакова - дарителка НВИМ: Знамето е от Илинденско-преображенското въстание - 1903 година. Войводата е бил Апостол войвода, той е имал 200 четници.

Дядото на тази достойна дарителка бил човек със силен български дух, живеел в Егейска Македония - свещеник и учител. След въстанието той се превърнал в пазител на знамето. Светинята е пренесена в България, с риск за живота, от бабата на Анка Хикимова.

Анка Хикимова-Колакова - дарителка НВИМ: Баба ми идва в България и знамето го слага на кръста под дрехите като пояс. Не е можело да бъде пренесено по друг начин.

Било е време, в което ценното и святото е имало стойността на живота. Дали тогава хората са били по-жертвоготовни е трудно да кажем, но тази светиня така придобива още по голяма стойност, защото е останала безмерно важна и извън бойното поле. На свой ред превърната в дарение тя се трансформира в отношение към държавата.

Анка Хикимова-Колакова - дарителка НВИМ: История, това е! На държавата си е, мило ти е! Това знаме има петна от кръв. Не съм го чистила, защото е срамота да го чистиш. Ето и тука има кръв, и тука има - сочи - ами то е бойно знаме.

Петната от кръв върху това знаме са като печати, удостоверяващи нещо непреходно. Когато стартирахме тази кампания, не вярвахме, че е възможно вещ да въздейства така силно.

БНТ: Я да видим какво пише на него?
Анка Хикимова-Колакова - дарителка НВИМ: Дерзай народе, Бог е с нас!

Дерзай народе, Бог е с нас - думи, осветени с кръв, думи, на които да вярваш. Дарявайте история - така може да предадете сила на изминалото време и на времето днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сивият сектор намалява
Сивият сектор намалява
След четвърт век софиянци отново имат достъп до Триъгълната кула
След четвърт век софиянци отново имат достъп до Триъгълната кула