НОВИНИ

Дарителска кампания на историческия музей в град Дупница

В Дупница започна дарителска кампания. Поводът е отбелязването на 25 години от създаването на историческия музей в града. Инициативата е на музейните специалисти, а целта е дарените вещи и предмети от бита от края на 19 и началото на 20 век да бъдат показани в нова експозиция.За първи път тя ще бъде показана на 18 май, когато се отбелязва Европейската нощ на музеите.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Надежда Василева
17:30, 16.03.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

С дарителската кампания музейните специалисти призовават дупничани, когато почистват мазета и тавани да не изхвърлят вещи и документи, които смятат, че не са им необходими, защото в тях може да е скрито знание за минали епохи. В подкрепа на инициативата вече са направени първите дарения от родолюбиви дупничани.

Анелия Геренска, директор на Историческия музей в гр. Дупница
„Първият дарител се появи, той е наш добър приятел, Красимир Лазов се казва, дупничанин , дойде разказа така историята на експоната, че принадлежал на неговия баща Георги Лазов - Лазето. Известен художник от Дупница, изключително продуктивен, много платна от Рила от Дупница, буквално в картините му също можем да се разходим из стара Дупница и господин Лазов разказа, че всъщност на тая машина, той сам е шиел платната на своите картини.”

Старата шевната машина е оригинална, има сериен номер. Предстои да се изясни годината на производството, затова музейните експерти ще потърсят фирмата-производител, която е известна в света и чието име е изписано на ръчната машина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Категорична победа за холандския премиер Марк Рюте на изборите
Категорична победа за холандския премиер Марк Рюте на изборите
Четири автомобила горяха в центъра на София (ВИДЕО)
Четири автомобила горяха в центъра на София (ВИДЕО)