НОВИНИ

Дебати за бъдещата селскостопанска политика в ЕС

Най-важното за българските земеделски производители в бъдещата селскостопанска политика на Европейския съюз ще бъде да запазим обвързаната подкрепа и директните плащания. Това стана ясно на 5-та им национална среща в комплекс "Златни пясъци", където се събраха над 500 производители на селскостопанска продукция и положиха началото на дискусиите за бъдещето на европейските субсидии в земеделието. Още за предложенията за опростяване на общата селскостопанска политика, които европейската комисия очаква от нас - от Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:26, 08.02.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Дебатите около бъдещата селскостопанска политика в ЕС започнаха през февруари във всички страни-членки. Българските земеделски производители този път няма да са пасивни и безучастни и навреме ще са готови с предложенията на страната ни за промяна в тази политика. Това съобщи председателят на браншовата асоциация Венцислав Върбанов.

Венцислав Върбанов - председател на АЗПБ: Започваме с желанието ни да бъде запазена политиката на обвързаната подкрепа и директните плащания. След това ще се потърсят и други механизми при оформянето на българската позиция.
Таня Дъбнишка - изп.директор на АЗПБ: За нас е изключително важно да защитим обвързаната подкрепа за следващия програмен период, тъй като тя е свързана с определено производство. Например - гледам домати - получавам едно подпомагане. Гледам трайни насаждения където разходите са по-високи - получавам по-високо подпомагане.

Специално за националната среща дойде Йежи Плева, който оглавява дирекция "Земеделие" в Европейската комисия. Той предупреди, че с излизането на Великобритания от евросъюза, бюджетът на общността за земеделие ще намалее с 3 милиарда евро и всички страни трябва да са готови за това.

На срещата бяха обсъдени и последиците за България от наложената от Русия забрана за износ на птичи продукти от три района на страната, заради птичия грип. Стана ясно, че от 10 години страната ни не изнася пилешко месо за Русия. Икономически последици обаче, ще има заради спрения износ на разплодни яйца, тъй като до момента сме изнасяли около 14 млн. броя годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Широка лъка на протест заради бежанци, настанени в местното училище
Широка лъка на протест заради бежанци, настанени в местното училище
Никол Кидман ще продуцира и ще играе в нов тв сериал
Никол Кидман ще продуцира и ще играе в нов тв сериал