НОВИНИ

Ден на подарения хляб

Инициативата „Ден на подарения хляб” в Пловдив тази година съвпадна с 1 юни. Всички деца, дошли днес в пекарната на майстор Георги Лефтеров не просто се научиха как се меси и прави хляб, а се върнаха в детството на своите родители чрез различни вкусове на традиционни български храни.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
19:45, 01.06.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Всеки занаятчия поне един ден в годината трябва да работи за хората. Воден от това мото, за шеста поредна година Георги Лефтеров не просто дарява направения от него хляб, а и показва тънкостите при приготвянето му. А в пекарната на майстора дойдоха и много деца.

Георги Лефтеров – майстор хлебар: "Днес децата ги научих да уважават хляба, тъй като по-голямо нещо на света няма. Най-доброто и най-хубавото в хляба е, че ние с него идваме и с него си заминаваме и децата това е хубаво да го знаят."

Освен домашно приготвен хляб децата се върнаха във времето, когато родителите им са празнували 1-ви юни с домашна лютеница, подправки и колбаси, приготвени по стари български рецепти.

Костадин Шанков - сдружение „Храната на Пловдив”: "С това започва всичко реално погледнато, с най-малките елементарни неща, няма нищо по-вкусно от това да намажеш топлата лютеница върху парче хляб."

Все повече хора се връщат към рецептите на бабите ни, убедени са майсторите. Защото само така може да се съхрани автентичният български вкус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДСБ с остра реакция за отложената проверка на европейските прокурори
ДСБ с остра реакция за отложената проверка на европейските прокурори
Проверка на летни стоки по магазините
Проверка на летни стоки по магазините