НОВИНИ

Дъжд съсипа черешовата реколта

Най-търсените череши във Варна - тези от близкото село Приселци, тази година са на двойно по-висока цена. На борсата се продават за 5 лева, а на пазара цената достига дори 7 лева. Причината е съсипаната от сланите и дъждовете реколта на ранните череши. Производителите са изгубили 80 на сто от продукцията. Очакваните загуби от късните сортове засега възлизат на около 30 процента.

bnt avatar logo
от Силвия Благоева
18:38, 01.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Тази черешова градина се разпростира на 55 декара площ. За последните 10 години собственичката Иванка Велинова три пъти е имала проблеми с реколтата - все заради слани и дъждове. Тази година обаче е най-лошата от всичките.

Иванка Велинова, производител на череши: "Когато цъфнаха сто процента, два дена валеше 48 часа с мъгла, пчелата не може да влезе да ги опраши. Силен вятър и останаха празни чашки и се изсипаха на земята."

Загубите са огромни за всички производители на череши в село Приселци.

Иванка Велинова: "Тук покрая е добре, но вече като влезеш навътре, където е по-задушно, там е с много малко, с 10-15 килограма я има на череша, я няма."

Проблемите не свършват. От два дни Иванка забелязва, че плодовете се пукат.

Иванка Велинова: "Повече вода има сега вътре, трябва да има много силно слънце, за да изтегли водата, а то няма и то се цепи."

Иванка Велинова няма да получи обезщетение за загубите си, тъй като реколтата ѝ не е 100% съсипана. Моли се само за слънчево и топло време, за да се запазят и малкото череши по дърветата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Европарламента: Дългият път на интеграцията на бежанците
От Европарламента: "Дългият път" на интеграцията на бежанците
Малките репортери на БНТ празнуват 1-ви юни
Малките репортери на БНТ празнуват 1-ви юни